Hoger beroep tegen verbod op stakingen in het openbaar vervoer

02/03/2010 16:58

ABVAKABO FNV

Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten vechten woensdag 3 maart in het hoger beroep de uitspraak aan van de Voorzieningenrechter op 6 oktober 2009. De rechter oordeelde toen dat stakingen tegen de voorgenomen AOW-verhoging in het openbaar vervoer niet waren toegestaan. Volgens de voorzieningenrechter is de AOW-verhoging een zuiver politiek besluit en valt het daarom niet onder het actierecht dat geregeld in het Europees Sociaal Handvest.

Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten zijn het niet eens met de voorzieningenrechter. Volgens de bonden staat in de jurisprudentie van de Hoge Raad dat je tegen een overheidsmaatregel mag protesteren, mits er een verband is met de arbeidsvoorwaarden waarover vakbonden gewoonlijk onderhandelen met de werkgevers.

Dat verband is er. De AOW-verhoging is onmiskenbaar van invloed op arbeidsvoorwaarden, zoals het aanvullend pensioen, waarover direct onderhandeld wordt aan de cao-tafel. Advocaat Ayse Simsek van Abvakabo FNV: "De rechter heeft ons het enige middel uit handen geslagen waarmee werknemers druk kunnen uitoefenen op ingrepen in hun arbeidsvoorwaarden. Daarom is het voor ons zeer belangrijk dat de het Hof hier een uitspraak over doet."

De uitspraak in het hoger beroep volgt waarschijnlijk over enkele weken.