Hoogleraar Informatica: leven lang computeren, leven lang foeteren?

03/03/2010 09:32

Open Universiteit Nederland

Na 50 jaar ontwikkeling valt er met een computer nog steeds moeilijk te werken en dat ligt vooral aan de software. In zijn oratie op vrijdag 5 maart stelt prof. dr. Marko van Eekelen, hoogleraar Softwaretechnologie bij de faculteit Informatica aan de Open Universiteit: 'Aan vrijwel elke kwaliteitseis die je aan een normaal product zou stellen, wordt niet voldaan. Standaardisatie, gegarandeerde eigenschappen, veiligheid: vergeet het maar... Het wordt tijd dat er veel meer aandacht besteed wordt aan de analyse van software in plaats van ontwikkeling!' De titel van zijn oratie luidt 'Leven lang computeren, leven lang foeteren? Er valt nog veel te leren!'.

Onze samenleving wordt steeds afhankelijker van computers voor vrijwel elk facet van het dagelijks leven: communicatie, geld, energie, mobiliteit, veiligheid,... Bijna elke apparaat heeft een chip met software erin, niet alleen mobieltjes en auto's, maar ook de wasmachine. Prof. dr. Van Eekelen: 'Die afhankelijkheid maakt enerzijds frustratie en agressie los wanneer computers niet doen wat we van ze verwachten, maar kan anderzijds ook tot grote maatschappelijke schade leiden wanneer er iets mis gaat met de software van bijv. een energiecentrale. Het leven van mensen kan ervan afhangen.'

Software-aansprakelijkheid

Bij veiligheidskritische en bedrijfskritische systemen wordt daarom veel getest en bestaan er standaarden. Die standaarden stellen echter vooral eisen aan het proces en geven geen garantie dat het product van goede kwaliteit is. In de softwarewereld zijn er verrassend weinig middelen om software als product te analyseren. Het eindresultaat analyseren is niet gangbaar in de softwarebedrijven. In de academische wereld wordt wel uitgebreid onderzoek naar softwareanalyse gedaan en de eerste resultaten worden nu op bescheiden schaal toegepast. Van Eekelen: 'Het is evident dat het belang van softwareanalyse zal groeien, niet alleen vanwege het voorkomen van fouten, maar ook om juridische conflicten over aansprakelijkheid te vermijden.'

In zijn oratie geeft Van Eekelen aan wat hij op onderwijs- en onderzoeksgebied wil gaan doen om de kwaliteit van software te verbeteren. Onder meer zullen aan bod komen: formele softwareanalyse, de Maeslantkering, slimme meters, Wikiwijs, het informaticaonderwijs op de middelbare school en een nieuwe masteropleiding aan de Open Universiteit.

Over Marko van Eekelen

Prof. dr. M.C.J.D. (Marko) van Eekelen (1956) is voor 0,3 fte als hoogleraar Softwaretechnologie werkzaam voor de Open Universiteit. Voor het overige deel van de werkweek is hij verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, bij het Institute for Computer and Information Sciences (ICIS).

Bij de Radboud Universititeit is Van Eekelen onder meer coördinator van het masterthema Softwarekwaliteit bij de opleiding Informatica en begeleider van tientallen afstudeerders en promovendi. De onderzoeksachtergrond van Marko van Eekelen ligt oorspronkelijk op het gebied van theorie, ontwerp, implementatie en toepassing van functionele programmeertalen. De laatste jaren is zijn aandacht verruimd naar software-analyse, voor zowel functionele als imperatieve talen, met betrekking tot 'security' en andere eigenschappen.





http://www.ou.nl