Gemeente Alkmaar


Miljoenenbezuiniging voor Alkmaar in kaart gebracht

Burgemeester en wethouders leggen de gemeenteraad van Alkmaar een ambtelijke verkenning voor van mogelijke bezuinigingen ter grootte van ruim EUR 24 miljoen. Het college van B&W heeft hierover geen standpunten ingenomen: dat is voorbehouden aan de nieuwe raad en het nieuwe college.

Bij de behandeling van de Programmabegroting 2010 (in november 2009) was reeds aangekondigd dat Alkmaar op zoek zou gaan naar (structurele) bezuinigingsmogelijkheden voor een bedrag van tenminste 20 miljoen euro. Hoofdoorzaak is de economische recessie waarbij rekening moet worden gehouden met een forse korting op het zgn. Gemeentefonds. Er is tevens de verwachting dat gemeenten meer geld aan uitkeringen moeten verstrekken en daarnaast dient ook nog rekening te worden gehouden met een rijkskorting van 20% op bepaalde beleidsterreinen. In de beleidsbrief `Bezuinigen in strategisch perspectief' - die op 3 maart naar de gemeenteraad is verzonden - wordt het proces beschreven waarbij er in de afgelopen maanden een zoektocht naar bezuinigingsmogelijkheden is doorlopen die nu dus in totaal ruim 24 miljoen euro omvatten.

Het college van B&W is van mening dat de inhoud van de bezuinigingsbrief betrokken dient te worden bij de komende coalitieonderhandelingen die kort na de gemeenteraadsverkiezingen van start gaan. Het nieuw te vormen college van burgemeester en wethouders kan dan op basis van het coalitieakkoord de verdere richting aangeven voor wat betreft de te selecteren bezuinigingsvoorstellen.