Gemeente Enschede

Budget verkeersveiligheid voor 2010-2014 naar ruim 4 miljoen euro

Het College van Burgemeester en Wethouders van Enschede is akkoord gegaan met het nieuwe Gemeentelijk Verkeersveiligheidsplan 2010-2014. Dat betekent dat Enschede fors meer gaat investeren in verkeersveiligheid. Voor de komende vijf jaar zet de gemeente EUR 2,9 miljoen opzij. Dankzij regionale subsidies komt het totale gemeentelijke verkeersveiligheidsbudget voor de periode 2010-2014 op ruim EUR 4 miljoen. "Dat is een verruiming van het budget met zo'n 50 procent, waarmee we de verkeersveiligheid structureel kunnen verbeteren", aldus verantwoordelijk wethouder Jeroen Goudt.

Het nieuwe verkeersveiligheidsplan voorziet onder meer in de aanpak van locaties in 30 km/uur-zones, waar nog te vaak te hard wordt gereden. Ook zogenaamde black spots, kruispunten of wegen waar in een paar jaar tijd meerdere ongevallen hebben plaatsgevonden, worden aangepakt. Verder zet de gemeente extra in op educatie, communicatie en handhaving. Hierbij zal intensief worden samengewerkt met partners als de Politie, Veilig Verkeer Nederland, Regio Twente en het Regionaal Overlegorgaan Verkeersveiligheid Overijssel (ROVO). Goed aan het plan is, dat bij het opstellen ervan niet alleen intensief is overlegd met partners als politie en ROVO, maar dat ook nadrukkelijk de inwoners van Enschede zijn gehoord. In de zomer van 2009 was gedurende zes weken een enquête online waarbij de bevolking onder meer onveilige locaties op een kaart kon aangeven. Deze input is meegewogen bij het samenstellen van het uiteindelijke maatregelenpakket.

Inhaalslag nodig
Wethouder van Verkeer, Bereikbaarheid en Mobiliteit Jeroen Goudt is blij met het besluit. "De laatste jaren is er al veel gebeurd, maar wat ongevalcijfers betreft, staan we er nog iets minder voor dan gemiddeld in Nederland. We moeten dus een inhaalslag maken en dat lukt alleen met extra inspanningen en extra geld."
Dat die verhoogde budgetten in deze tijd van bezuinigen zonder problemen zijn goedgekeurd, verbaast Goudt niet. "Het gemeentebestuur beseft wat er hier speelt. We hebben het over mensenlevens. Elk jaar zijn er dodelijke verkeersslachtoffers in Enschede te betreuren en vallen er ongeveer honderd ernstige verkeersslachtoffers die vaak voor hun leven getekend zijn. Dat wil je niet voor lief nemen, ook in economisch mindere tijden niet."

Geplaatst: 03 maart 2010.

3 maart 2010