Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Rotterdam eerste gemeente met sportpedagoog

Sportpedagoog Ineke Kalkman gaat Rotterdamse sportverenigingen ondersteunen om negatief gedrag van leden uit te bannen. Rotterdam is de eerste gemeente in Nederland met pedagogische ondersteuning voor sportverenigingen.

Sportverenigingen zijn van grote waarde voor de stad. Ze brengen Rotterdammers in beweging, maar dragen ook enorm bij aan bijvoorbeeld de leefbaarheid in wijken. Rotterdam heeft de naam een lastige stad te zijn om in op te groeien voor een aantal jongeren. Vrijwilligers en bestuurders van sportclubs krijgen daar ook mee te maken. Door middel van de sportpedagoog worden de kansen voor jongeren vergroot.

De sportpedagoog versterkt verenigingen die door vervaging van normen en waarden kwetsbaarder worden. Dit moet het lidmaatschap en vrijwilligerswerk weer aantrekkelijker maken. Minstens zo belangrijk is dat via verenigingen sociaal-maatschappelijke problemen zichtbaar worden. De aanstelling van de sportpedagoog, een gezamenlijk initiatief van deelgemeente IJsselmonde en Rotterdam Sportsupport, kan gezien worden als een tegenreactie op de toename van geweld en criminaliteit bij de sportverenigingen.

Regels vaststellen
Ineke Kalkman: "Ik ga besturen van clubs begeleiden bij het opstellen van beleid voor gedrag, normen en waarden. Samen met hen, maar vooral ook met coaches en trainers, stellen we regels vast en bepalen we de acties als deze worden overtreden."

Kalkman zal zich ook zelf ontfermen over kinderen. "Een professional kan bij een kind soms nét iets gemakkelijker de juiste snaar raken. Ook leg ik voor de verenigingen verbindingen met het gezin, de school en de wijk. Door de gehele leefomgeving van het kind erbij te betrekken, kunnen we slagvaardig optreden." Kalkman treedt in dienst bij Rotterdam Sportsupport, de Rotterdamse ondersteuningsorganisatie voor sportverenigingen. Ze gaat drie clubs intensief ondersteunen, maar ook andere Rotterdamse sportverenigingen kunnen een beroep op haar doen.

Informatie
Voor meer informatie kunt u bellen met Martin van Berkel van Rotterdam Sportsupport, via (010) 242 93 15 of 06 52 60 24 82. U kunt ook mailen naar: m.vanberkel@rotterdamsportsupport.nl.

Op de achterste rij, 2e van links, sportpedagoog Ineke Kalkman. (foto Rotterdam Sportsupport)