Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Feijenoord geeft kinderen gezondere start

Dichtbij de inwoners, zelfs tot in de huiskamer. Dat is in een notendop de Feijenoordse aanpak van het project Preconceptiezorg. Bij dit project worden stellen met een kinderwens voorgelicht over een gezonde zwangerschap.

De gezondheid van aanstaande ouders en hun nog ongeboren of pasgeboren baby's in de deelgemeente Feijenoord laat nog te wensen over. Ook het aantal baby's dat overlijdt, is hoger dan het landelijk gemiddelde. Landelijk ligt dit op ruim tien baby's per duizend geboorten, in Feijenoord tussen de tien en veertien per duizend geboorten. Een slechte gezondheid van moeder en baby kan ook gevolgen hebben voor de groei en ontwikkeling van het kind. Het kan ook op latere leeftijd gevoeliger zijn voor bijvoorbeeld suikerziekte en hart- en vaatziekten.

Veel van deze gezondheidrisico's hebben te maken met leefstijl, milieu, armoede, huisvesting, lage opleiding en slechte integratie, zo blijkt uit onderzoek. Ook is de kennis over een gezonde zwangerschap bij stellen met een kinderwens niet goed ontwikkeld.

Dit is voor de deelgemeente aanleiding om fors te investeren in het overdragen van kennis over een gezonde zwangerschap. Feijenoord steekt de komende jaren dan ook veel tijd en geld in voorlichting en het beïnvloeden van kennis, houding en gedrag over zwangerschap. Daarbij worden vrouwen uit de doelgroep geworven als ambassadeurs voor zogenaamde 'tupperwarebijeenkomsten'. Deze vrouwen nodigen mensen uit hun netwerk uit voor huiskamerachtige bijeenkomsten waarin voorlichting wordt gegeven over een gezonde zwangerschap. De bijeenkomsten worden gehouden in buurtcentra en clubgebouwen, maar ook in huiskamers. Ook voor mannen worden aparte, op maat gesneden, bijeenkomsten gehouden.

De aanpak is onderdeel van het gemeentelijk programma 'Klaar voor een Kind' dat de gezondheid van aanstaande ouders en ongeboren en pasgeboren kinderen in Rotterdam moet verbeteren en de babysterfte moet terugdringen.

Op 1 maart hebben de partijen in het project Preconceptiezorg Feijenoord de samenwerking bezegeld met het ondertekenen van een convenant. Dit zijn naast de deelgemeente Feijenoord, GGD Rotterdam Rijnmond en Erarmus MC ook de gemeente Rotterdam, verloskundigen en huisartsen in de deelgemeente, Dona Daria, Emili Consult, Achmea, Hogeschool Rotterdam, Start Medisch Diagnostisch Centrum en de Stichting Zorgimpuls.