Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Winkeldief betaalt op Winkelboulevard Zuid

Eén van de grootste ergernissen van winkeliers is winkeldiefstal. Niet alleen kost het geld, daarnaast gaat er aardig wat tijd zitten in het afhandelen van de aangiftes. Winkeliers op de Winkelboulevard Zuid hebben sinds kort de mogelijkheid dit deels af te laten handelen door stichting Overlastdonatie. Vorige week vond de lancering plaats van deze nieuwe aanpak.

Het principe is simpel. Zodra een winkeldief wordt gepakt krijgt deze de stichting Overlastdonatie achter zich aan. Deze dwingt dieven bovenop de reguliere strafvervolging een boete van 151 euro te betalen. Van dit bedrag gaat 90 euro naar de gedupeerde winkelier, 26 euro naar de stichting zelf en 35 euro naar een fonds om veiligheidsmaatregelen op de Winkelboulevard in te zetten. Het eerste jaar dat winkeliers deelnemen aan het project worden de deelnamekosten betaald door de gemeente. In de jaren daarop betaalt de winkelier 25 euro per jaar.

Behalve het verhalen van de kosten op de winkeldief heeft de aanpak ook een preventieve werking. Door bij de ingang van de winkel duidelijk aan te geven dat een ondernemer mee doet aan het project hoopt men een afschrikeffect te creëren. Dat de methode succesvol kan zijn bewijzen eerdere projecten in Amsterdam en Utrecht, waar het aantal winkeldiefstallen drastisch afnam.