Gemeente Veldhoven


Persbericht nummer: 2010.026
1 maart 2010

Energyhouse de Mirre Veldhoven: de stekker eruit!

Met een stevige ruk aan de kabels trok Europarlementariër Lambert van Nistelrooij afgelopen vrijdag de stekker eruit. Uiteraard niet uit het initiatief maar uit het elektriciteitsnet! Energyhouse de Mirre Veldhoven is opgeleverd. In deze op het oog normale woning aan de Tureluur start een proef met volledig onafhankelijk energieneutraal wonen.

"De technieken, de faciliteiten, er kan al zoveel, we moeten alleen creatief en op een andere manier leren denken en doen."

In Energyhouse de Mirre Veldhoven wordt praktijkervaring opgedaan met het decentraal opwekken, opslaan en omzetten van energie uit zonlicht en aardwarmte. Daarom is de woning voorzien van o.a. zonnepanelen, accu's, een zonneboiler en een aardwarmtepomp. De woning aan de Tureluur moet volledig los van het gas- en elektranet in de eigen energiebehoefte kunnen voorzien. Jongstleden vrijdag ging de stekker symbolisch uit het net. De komende zes maanden worden de energiesystemen ingeregeld en de resultaten gemeten. De initiatiefnemers van dit project; directeur Cees Collart van Energyhouse B.V., directeur Lies de Groot van Woningstichting Aert Swaens en wethouder Nicole Ramaekers zijn enthousiast over het concept.

Creatief denken en doen
We moeten creatief omgaan met wat er nu al kan, dat was een conclusie van de bijeenkomst in de raadzaal van de gemeente Veldhoven. Daar was een honderdtal genodigden bij elkaar om bij gelegenheid van de oplevering van Energyhouse de Mirre Veldhoven te discussiëren over de vraag hoe energieneutrale woningbouw op grotere schaal kan worden toegepast in bouwprojecten. Europarlementariër Van Nistelrooij verwoordde de visie vanuit Brussel op energie en wonen: "De Europese regelgeving wordt op dit niveau steeds minder vrijblijvend en dat verplicht de aangesloten landen om er ook echt iets mee te doen." Vervolgens gaf zakenvrouw van het jaar 2009 Meiny Prins een aantal voorbeelden hoe we nu al, zonder enige moeite, grote resultaten kunnen bereiken.

Samenwerken
Tijdens een paneldiscussie ontstond hierna een levendig debat over de mogelijkheden en de remmende factoren om die resultaten te bereiken. Aan deze discussie namen zes pannelleden deel. Een paar quote's uit de bevlogen discussie:
Zakenvrouw van het jaar 2009 Meiny Prins, Priva: "Het feit dat er nu al veel meer kan dan iedereen denkt, wordt door de lokale overheden niet altijd goed opgepakt. Dat belemmert de broodnodige voortgang van duurzaamheid."
Harry Hendriks, Philips: "Binnen VROM is er echt wel iets veranderd. De duurzaamheidsprogramma's worden steeds concreter. Da's een enorme vooruitgang ten opzichte van tien jaar geleden. Evengoed blijft haast geboden, het gaat niet snel genoeg." Dorine Putman, ASN Bank: "Als de overheid een energielabel introduceert, moet ze daar natuurlijk wel op handhaven, anders komen we er niet." W-installateur Jan van Hout, Gebr. van Hout: "Burgers geven nu al een vol maandsalaris per jaar uit aan energie. Binnen zes jaar zijn dat twee maandsalarissen. Dan kun je niet meer in je luie stoel blijven zitten en niets doen."




Nicole Ramaekers, wethouder van Veldhoven: "Ons nieuwe milieubeleidsplan is uniek en geeft een uitstekend handvat om duurzaamheid in Veldhoven echt te laten landen." E-installateur Gerard te Boekhorst, Mansveld B.V.: "Het opschalen van dit soort initiatieven zal de kostprijs direct spectaculair verlagen."

De gezamenlijke conclusie was: samenwerking tussen alle betrokken partijen loont. Niemand kan zich daaraan meer onttrekken. De politiek moet zorgen voor verankering in wet- en regelgeving en de bouwwereld moet zich losmaken van ingesleten tradities door nauwer met elkaar samen te werken.

Consumentengedrag
Toch lijkt de consument nog niet zo doordrongen van de noodzaak. Vreemd eigenlijk, want een gemiddeld gezin geeft nu jaarlijks al een maandsalaris uit aan energielasten. Zonder ingrijpen is dat binnen zes jaar verdubbeld. Gelukkig was er ook voor die consument goed nieuws, want energieneutraal bouwen kan nu al tegen dezelfde maandlasten als traditioneel bouwen.

Belangstelling
Een groot aantal genodigden vond de bijeenkomst een extra stimulans om hun plannen en ideeën concreet om te zetten in daden. Heeft het project Energyhouse de Mirre Veldhoven ook uw belangstelling gewekt? Na afloop van de inregel- en meetperiode wordt bezoek aan het huis mogelijk. Hierover volgt in de loop van het voorjaar meer informatie in De Ahrenberger. Meer over Energyhouse de Mirre Veldhoven leest u op www.energy-house.nl.

Energie besparen
Wat is de visie van de gemeente Veldhoven, waar valt energie te besparen, kan ik subsidie aanvragen en wat voor energieprojecten lopen er in de gemeente Veldhoven rondom energie en klimaat? Kijk eens op www.veldhoven.nl > wonen en leven > milieu.


2 / 2