Gemeente Veldhoven


Persbericht nummer: 2010.021
1 maart 2010

Provincie stelt subsidie beschikbaar voor Ontwikkelingsplan Oerle

De provincie Noord-Brabant besloot op 17 februari 2010 een subsidie van 650.000 euro beschikbaar te stellen voor de uitvoering van het Ontwikkelingsplan Oerle. De gemeente Veldhoven draagt 1.3 miljoen euro bij. Deze cofinanciering zorgt voor de realisatie van verschillende projecten die onderdeel uitmaken van het Ontwikkelingsplan Oerle. Er kan nu begonnen worden met het opknappen van Oerle.

Wethouder Selma Koegler: "Heel mooi dat we nu geld van de provincie hebben ontvangen om het Ontwikkelingsplan van en voor de Oerlenaren uit kunnen voeren. Als verantwoordelijk wethouder van dit project ben ik trots op de manier waarop het Ontwikkelingsplan tot stand gekomen is!"

Verschillende projecten
Het Ontwikkelingsplan Oerle bestaat uit verschillende projecten. Voor een aantal projecten is nu subsidie toegekend: de herinrichting van het centrum, verbreding van de basisschool, het behoud én de verbetering van het evenemententerrein. Daarnaast wordt het budget gebruikt voor ondersteuning van vrijwilligers, recreatieve functies en een mogelijke 'dorpswinkel'.

Oerle: gezellig en sociaal dorp
In het Ontwikkelingsplan Oerle staat dat Oerle ook in de toekomst een gezellig, herkenbaar en sociaal dorp moet blijven. Oerle blijft een dorp met een grote betrokkenheid, de bewoners hebben oog voor elkaar en er is een actief verenigingsleven. Natuur blijft een belangrijke plaats innemen, waarbij het accent verschuift van landbouw naar recreatie.

Organisatiekracht bewoners
Het Ontwikkelingsplan Oerle is tot stand gekomen samen met de bewoners van Oerle met begeleiding van Ontwerpbureau Los Stadomland. Roelof Goodijk, senior adviseur van Los Stadomland: "Als onafhankelijk bureau hebben wij het gehele proces begeleid met het ontwikkelingsplan als resultaat. Hierbij hebben we gebruikgemaakt van de organisatiekracht van de bewoners. Het is prachtig om te zien dat de plannen die er al waren nog genoeg `lucht' bevatten voor aanvullende ideeën van de dorpsbewoners. Zij hebben de kans gekregen hun wensen toe te voegen. En deze kans hebben ze gegrepen! In eerste instantie overheerste de bescheidenheid, maar gaandeweg het proces werden de bewoners steeds trotser. We hebben dan ook ons uiterste best gedaan deze gepaste trots terug te laten komen in het ontwikkelingsplan. Dit alles onder het motto: Oerle is trots en toegankelijk!"

Luisterend oor
Ook Herman Gras, voorzitter van het wijkplatform Oerle, is uiterst tevreden over de manier waarop het ontwikkelingsplan tot stand gekomen is: "We hebben het als zeer belangrijk ervaren dat we als wijkplatform binnen de politiek een luisterend oor hebben gekregen. Het is fijn dat er écht naar ons geluisterd is en dat we de mogelijkheid hebben gekregen dit dorpontwikkelingsplan mede op poten te zetten. We zijn heel erg tevreden met het plan zoals het er nu ligt. Tegelijkertijd realiseren we ons dat er enorm veel werk aan de winkel is. Als wijkplatform vragen wij dan ook om een `total commitment' van het bestuur van Veldhoven."