D66

woensdag 3 maart 2010

D66 verwelkomt uitspraak Duits Hof

D66 leider Alexander Pechtold is blij dat het Constitutionele Hof in Karlsruhe de Duitse bewaarplichtwet in strijd met de Duitse grondwet heeft verklaard.

disproportioneel

Die wet is de omzetting van de omstreden Europese richtlijn voor gegevensopslag naar nationale regelgeving. Deze richtlijn gaat over de massale opslag van bel-, smsgegevens en internetsurfgedrag. Volgens het Hof is de wet in strijd met de Duitse grondwet omdat de gegevensopslag disproportioneel is en bovendien een diepe inbreuk op het priveleven betekent.

herziening richtlijn

Het Duitse College Bescherming Persoonsgegevens is van mening dat de kern van de Europese richtlijn ongrondwettelijk is en in haar huidige vorm nooit in een nationale wet omgezet kan worden. De wet zal nu opnieuw geschreven moeten worden. Ook de Europese richtlijn voor gegevensopslag staat nu op de tocht. De Europese Commissie heeft onlangs al aangegeven de bewaarplichtrichtlijn te willen herzien.

gevolgen voor Nederland

Nederland heeft de bewaarplichtwet overigens al wel aangenomen. Pechtold wil nu van minister Hirsch Ballin weten wat de uitspraak in Duitsland voor Nederland betekent.

D66 zet zich al jaren in voor bescherming van privacy, burgerrechten en de vrijheid op het internet.