Gemeente Goedereede


Koninklijke onderscheidingen voor de heren Rini Aleman en Jan van Dam

Op vrijdag 26 februari 2010 tijdens de korpsavond van de brandweer Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR) blusgroepen gemeente Goedereede in verenigingsgebouw Oostdam te Goedereede zijn de heren Rini Alemen en Jan van Dam koninklijk onderscheiden. Beiden werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassou. De bijbehorende versierselen werden opgespeld door burgemeester Ger van de Velde-de Wilde van Goedereede. De toespraak die de burgemeester hield, kunt u hier lezen.
Dames en heren,

Hartelijk welkom namens het gemeentebestuur op deze vierde korpsavond. Ik hoop op voorhand dat het een leuke en gezellige avond wordt. Geweldig om te zien, dat ook de meeste partners vanavond aanwezig zijn. Meestal zit u alleen thuis als uw man of vrouw weer op pad gaat.

En ik bedank jullie nog vanaf deze plaats voor de geweldige steun die ik tijdens mijn ziekbed en revalidatie vanuit de VRR (Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond) en de blusgroepen mocht ontvangen. Het was echt geweldig! Krijn Jan en ik waren daar zeer van onder de indruk.

Allereerst natuurlijk een felicitatie voor het behalen van al die diploma's en certificaten die zojuist door Henk zijn uitgereikt. Groot compliment, grote klasse. Het lijkt zo gewoon, maar jullie moeten het wel even doen! En de vraag of dat vrijwillig kan, is vaak helemaal niet aan de orde. Sommige opleidingen worden gewoon verplicht gesteld.

Ik zal mij vanavond beperken tot een aantal hoofdlijnen van het afgelopen jaar. De avond moet immers vooral gezellig zijn. Contacten moeten worden gelegd en bestendig worden en daar passen lange toespraken niet altijd in.

Afgelopen jaar werd er uiteindelijk een handtekening gezet onder het bestuursakkoord met de VRR. Er kan nu letterlijk vooruitgekeken worden.

Verder stond afgelopen jaar natuurlijk volledig in het verder uitwerken van de fusie tussen de twee districten Voorne- Putten en Goeree-Overflakkee tot een nieuw district.

En natuurlijk ook het vertrek van onze postcommandant Mijndert van Nimwegen wil ik even memoreren. Wij hebben destijds nog door een bijeenkomst in het gemeentehuis hieraan aandacht gegeven. Maar goed, het was toch een moment van besef dat wij dachten aan elkaar gewend te zijn en weer uit te zien naar nieuwe mensen.

Bij de voorbereidingen van vanavond had ik gehoopt de volgende zinnen uit te kunnen spreken, namelijk:"Wat ben ik blij dat we vanavond kennis kunnen maken met jullie nieuwe postcommandant." "Beste ....., ik wens je alle goeds toe met deze drie blusgroepen. Als je je verdiept in de cultuur en er voor gaat dan zullen deze manschappen je op handen dragen. Daar ben ik van overtuigd!

En dan had ik mooie dankwoorden uitgesproken richting Marco Kaak dat hij tijdelijk zijn energie heeft moeten verdelen over zeven blusgroepen. Hopelijk duurt de benoeming hopelijk niet meer al te lang. Omdat ik positief gestemd ben, zeg ik je toch bij deze al veel dank toe.
In de korte tijd dat je hier actief was is er toch ook tussen jou en de manschappen een goede werkverhouding ontstaan en dat geldt ook voor Henk.

Ik hoop dat, ondanks alle veranderingen, het nooit heeft geleidt tot vervelende zaken. Natuurlijk komen er via de kaderleden wel eens wat klachten. En terecht, dat is nu eenmaal inherent aan het opstarten van zo'n grote nieuwe organisatie. Niet alles verloopt meteen vlekkeloos, dingen veranderen en worden geharmoniseerd.
Maar daarnaast ben ik trots op een brandweerkorps dat er staat, goed opgeleid is, goed materiaal heeft, loyaal is en voor de volle 100% inzetbaar.

Uiteraard waren er ook dit jaar weer de nodige inzetten en uitrukken, waarbij het teveel is om vanavond allemaal de revue te laten passeren. Een aantal ernstige ongelukken, de hooibroei bij familie van der Linde, de problemen met het wegzakken in het zand op het strand en recent het ongeluk in de Haringvlietsluizen.

Natuurlijk vergeet ik ook de AED inzet niet. Jullie inzet op dit onderdeel is heel bijzonder en ingrijpend, zeker in een kleine gemeenschap waarbij je de patiënten kent. En gelukkig heeft jullie hulp ook een aantal keren mogen baten en dat is het het mooiste wat je als hulpverlener kunt doen!

Ik besef maar al te goed dat dit een zware wissel trekt op jullie. Een ding is wel te concluderen als er een AED inzet is: Jullie zijn er veel eerder en een geweldige steun voor het ambulancepersoneel. Ook daarover worden lovende woorden uitgesproken, die ik hier dan ook nog maar eens herhaal.

Natuurlijk ook veel waardering voor de vele wedstrijdactiviteiten. Het organiseren van de wedstrijden, het meedoen aan de wedstrijden. En de nieuwe jeugdbrandweergreep die afgelopen jaar weer is opgestart. Allemaal stuk voor stuk geweldig! Ik kijk weer al uit naar 20 maart als er hier in gemeente Goedereede weer wedstrijden worden georganiseerd.

En vooruit kijken doen we natuurlijk ook als het gaat om de vorderingen die nu worden gemaakt voor de bouw van de nieuwe kazerne in Goedereede. Het gaat er toch van komen. En in Stellendam zal een nieuwe auto de kazerne inrijden. Kortom mooie zaken om weer naar uit te kijken.

Ik wil toch ook wat zeggen over de berichtgeving in de krant over de bezuinigingen bij de VRR. Laat ik duidelijk zijn. De veiligheid staat voorop. De wereld staat niet stil in ontwikkelingen en de tijden zijn krap als het gaat om financiën. Vanuit de gemeenten ligt er een opdracht aan de directie om te komen tot bezuinigingsvoorstellen. In dat kader zijn een aantal scenario's gepresenteerd aan het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio.

De opdracht om naar efficiency binnen de organisatie als geheel te kijken maakt onderdeel uit van het nieuwe Materieelspreidingsplan. Dit plan is vrijgegeven voor inspraak met de werkvloer. De gemeente Goedereede betaalt rond de EUR 90,00 per inwoner aan de Veiligheidsregio. Dit staat nog los van de extra investering in de brandweerkazerne in Goedereede.

Over drie jaar gaan we door de nieuwe bekostigingssystematiek minder betalen en anderen meer. Dat er goed wordt gekeken naar hoe het nu verder gaat, lijkt mij een goede zaak. Tot nog toe werd er altijd per gemeente gekeken wat er nodig was voor de brandweertaken. Nu kan er grensoverschrijdend gekeken worden en daardoor kan materiaal verschoven of afgeschaft worden. Uiteindelijk neemt het Algemeen Bestuur in april een besluit zodat een en ander in de begroting van de Veiligheidsregio voor 2011 kan worden verwerkt.

Beste mensen, mede namens de gemeenteraad en het college wil ik jullie ontzettend bedanken voor de gepleegde inzet en de getoonde betrokkenheid. Een dankwoord, ook gericht aan het thuisfront, want ook u allemaal bent een beetje brandweermens. Voor u allemaal straks een aardigheidje om de steun die u thuis geeft aan uw partner, een extra gouden randje te geven. Zonder uw support is het gewoon moeilijk als brandweerman of - vrouw optimaal te kunnen functioneren. Vanaf deze plaats ook alle dank verschuldigd aan de werkgevers die jullie laten gaan als er een inzet wordt gevraagd.

Dan ga ik nu over tot het uitreiken van de oorkondes.

Dames en heren, aansluitend nog een paar woorden. Geweldig als je dit soort oorkondes mag uitreiken voor zoveel jaren trouwe dienst, voor zoveel betrokkenheid en loyaliteit en het inzetten voor de gemeenschap.
Jammer genoeg nemen wij vanavond ook definitief afscheid van twee brandweermannen die 35 jaar actief waren binnen de blusgroepen. Namelijk de heer Rini Aleman van de blusgroep Ouddorp en de heer Jan van Dam van de blusgroep Stellendam.

Beide heren hebben een hele lange staat van dienst. In eerste instantie de heer van Dam, Jan voor ons allemaal. Jan, je bent op 1 september 1974 begonnen bij de brandweer. Vanwege je leeftijd moet je de blusgroep verlaten, iets wat volgens mij je wel pijn doet. Want ondanks zijn eigen bedrijf was Jan 35 jaar lang op en top brandweerman.

De laatste jaren was je een beetje de vaderfiguur voor de jonge brandweermensen. Maar je was ook diegene die zijn taak als oefenleider zeer serieus nam. Je was vaak als eerste op de kazerne om de oefeningen uit te zetten. Je volgde de oefeningen nauwgezet en schroomde niet om nadien een ieder goed te vertellen hoe hij erover dacht.

Je bent een dergelijk 12 jaar oefenleider geweest van de jeugdbrandweer. Uit de overleveringen heb ik begrepen dat daar wel het een en ander over is te vertellen. Soms was het zo erg dat er een keer bijna een brandweer auto op zijn kant lag.

Naast brandweerman was je een fervent duiker, heb je een grote liefde voor je oude legerjeep en was je vaak bezig met je zendapparatuur. Schaatsen lag je ook, ben ik ingefluisterd. Alleen niet zoals we van Sven Kramer gewend zijn. Er is een verhaal van een uitruk bij de loods van Padmos waarbij het vroor, er was brand op een jachtje in de loods. Door het vriezen werd het door het blussen spekglad. Jan heeft daar de mooiste pirouetten gedraaid en scheve schaatsen gereden. Maar ophouden, nee! Met vallen en opstaan werd de klus geklaard.

Ook de brand bij Le Duc met de grote steekvlam is er wel één die jij en het korps Goedereede niet snel zullen vergeten. Ook bij de verschillende wedstrijden waren Jan en zijn vrouw altijd aanwezig om het korps een hart onder de riem te steken.

Kortom, je bent een brandweerman in hart en nieren en het zal zeker niet meevallen dat je je pieper nu inlevert. Toch blijf je nog wel actief achter de schermen, want je hebt beloofd de blusgroep te helpen bij de voorbereidingen op de wedstrijden. Natuurlijk mag je elke eerste maandagavond in de maand nu aanschuiven met de andere oud leden, om nog eens lekker te bomen met de blusgroepsleden en vooral de jeugd te blijven triggeren.

En de heer Aleman oftewel Rini: Jouw carrière bij de brandweer begon een paar jaar later. Vanaf 1976 bij de vrijwillige brandweer Ouddorp ben je opgeklommen tot in de rang van HBT (Hoofd Brandwacht). Je was voor de blusgroep Ouddorp altijd een stabiele factor. Jaren heb je deelgenomen aan wedstrijden waarvan vele jaren als bevelvoerder. Samen met de ploeg heb je diverse prijzen in de wacht gesleept. Rini was ook wel in voor een geintje en is op een oefenavond samen met een paar andere toenmalige collega's wel eens getuige geweest van een auto die spontaan in brand vloog. Je bent ook altijd nauw betrokken geweest bij het organiseren van evenementen en wedstrijden. Hierin heb je altijd ruimschoots je steentje bijgedragen.

De laatste jaren heeft hij zich ook bezig gehouden met de jongeren in de groep en getracht op de momenten als het nodig was een beetje als vaderfiguur op te treden. Als er binnen de groep onenigheden waren probeerde hij op zijn manier de rust weer terug te brengen. Gezien zijn staat van dienst en het door hem opgebouwde krediet, werd dat geaccepteerd en keerde de rust weer.

Rini is vanaf 29 juni 1984 in het bestuur gekomen en meteen in de functie van penningmeester. Dit heb je altijd met verve gedaan en heel goed op de centjes gepast. Het heeft zelfs een keer behoorlijk wat moeite gekost om de vereniging te redden van een flinke kostenpost. Dit was een nota van een touroperator die iets onterecht in rekening gebracht had. Kortom, Rini, je staat bekend als een goed brandweerman en een betrouwbare, stabiele en doortastende schakel voor de blusgroep Ouddorp. En zeker ook voor de jonge garde was je een steun en toeverlaat. Dat brengt je werk ook met zich mee en je spreekt de taal van de jongelui en dat is belangrijk. Wel met het adagium niet zeuren, maar poetsen en afspraak is afspraak. Naast brandweerman ben je ook nog flink actief met jeugdelftallen van WFB.

Kortom, dames en heren, twee brandweer mannen waar wij U tegen mogen zeggen! Met een geweldige staat van dienst, gedragen door de beide blusgroepen, standvastig en altijd aanwezig, volhardend en resoluut. Mannen waar we trots op mogen zijn.

Ik wil die trots dan ook nogmaals onderschrijven. Jullie hebben geweldig veel tijd en energie gestoken in jullie blusgroepen. Ik wil jullie daarvoor intens bedanken. Bij nacht en ontij eruit, nooit zeuren, maar doen. Twee kanjers die het verdienen om vanavond nog eens nadrukkelijk in het zonnetje te worden gezet.

Want voor die inzet en betrokkenheid, ruim 35 jaar lang, chapeau!

Ik vind het dan ook een eer dat ik jullie mag mededelen dat vanwege die inzet het Hare Majesteit Koningin Beatrix heeft behaagd om jullie bij besluit van 14 januari jl. te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.