Ministerie van Buitenlandse Zaken

uw verzoek over een toekomstschets van de AIV

Kamerbrief inzake uw verzoek over een toekomstschets van de AIV

Kamerbrief | 2 maart 2010

Graag bied ik u hierbij de reactie aan op het verzoek van de vaste commissies voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking en Europese Samenwerkingsorganisaties van 22 januari 2010 met kenmerk 145795u inzake het verzoek om toezending van een toekomstschets van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV)

Op dit moment kan ik nog geen uitgewerkte toekomstschets aanbieden. Er vindt thans met de AIV en de betrokken departementen overleg plaats, onder meer over de juridische aspecten van de vraag hoe de nieuwe, uit de Nota Vernieuwing Rijksdienst voortvloeiende situatie het eenvoudigst kan worden bereikt. Er zijn hierbij verschillende opties denkbaar. Zo bestaat de mogelijkheid om, met aanpassing van de Wet op de AIV (onder meer het schrappen van artikel 3), de Raad zelf de vrijheid te geven uit zijn midden commissies in te stellen en deze aan te vullen met zelf geselecteerde deskundigen. Een andere optie is om de permanente commissies te laten voortbestaan (zoals de Wet voorschrijft), doch de leden niet voor een bepaalde tijd te benoemen, maar ad-hoc naar aanleiding van een specifieke adviesaanvraag. Een derde variant is het benoemen van een serie potentiële leden, die afhankelijk van de adviesaanvraag `actief' kunnen worden gemaakt.

Na de afronding van dit voorbereidingsproces, waarbij uiteraard ook de voorzitter van de AIV is betrokken, zal ik een wetsontwerp ter hervorming van de AIV aan de ministerraad voorleggen.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen