GroenLinks in de Europese Unie

Barroso maakt geen keuzes

BRUSSEL, 3 maart - De Europese Commissie presenteert vandaag haar sociaal-economische visie voor de Europese Unie in 2020. Hoewel de doelstellingen mooi klinken mist GroenLinks duidelijke keuzes om de economie en welvaartsvoorzieningen toekomstbestendig te maken.

GroenLinks-europarlementariër Marije Cornelissen: "Barroso komt met algemene doelen en losse wensen. Wij willen duidelijke keuzes en een beeld van het pad naar de concrete doelen. Er zal schaarste optreden aan mensen die het werk moeten doen om vergrijzend Europa overeind te houden. Dan zullen meer mensen aan de slag kunnen en moeten. Er ligt dus een kans voor participatie van vrouwen, ouderen, jongeren en andere groepen om mee te doen in dit proces."

De EU2020 strategie volgt de oude Lissabon-strategie op. Helaas heeft de Commissie weinig geleerd van de fouten die zijn gemaakt in de Lissabon-strategie. EU 2020 kent naast weinig toegespitste doelstellingen geen instrumenten om die af te dwingen.

GroenLinks-europarlementariër Bas Eickhout: "Er liggen de komende tien jaar kansen voor Europa om voorop te lopen in een innovatieve groene economie. Het efficiënt omgaan met natuurlijke hulpbronnen is zo´n kans, maar dan moet je wel duidelijk dat als prioriteit stellen, ook in budgetten. De Commissie laat dit achterwege. Wij pleiten ervoor om enerzijds de industrie en landbouw te ondersteunen in innovatie en anderzijds de regio´s waar klappen vallen sociaal te ondersteunen."

GroenLinks wil dat de EU meer politieke zeggenschap krijgt over het economische en monetaire beleid. Wanneer landen hun noodzakelijke hervormingen niet treffen en daardoor in de problemen komen met hun begrotingen, moet de EU kunnen ingrijpen.




GroenLinks in de Europese Unie