Amsterdam RAI

Hiswa 2010 prijswinnaars bekend

Amsterdam, 3 maart 2010 - De Rescue Laser Flare is winnaar van de HISWA Innovatieprijs 2010. De flare, geïmporteerd door Bomarine uit Voorburg, is volgens de jury een belangrijke toevoeging aan het bestaande noodarsenaal voor reddings- en zoekoperaties. Bij de verkiezing van de Motorboot van het Jaar is de Greenline Hybrid van importeur Nova Yachting uit Bruinisse in de prijzen gevallen. De hybride motorboot is een gedurfd concept, aldus de jury. De winnaars zijn gisteravond, 2 maart, op de HISWA Amsterdam Boat Show bekendgemaakt. Op de watersportbeurs in Amsterdam RAI zijn alle genomineerde boten en producten nog tot en met zondag 7 maart te bekijken.

Rescue Laser Flare van Bomarine wint HISWA Innovatieprijs De Rescue Laser Flare stuurt een laserstraal door een speciale lens waardoor een steeds wijder uitlopende, heldere lichtstraal ontstaat die op vele kilometers afstand zichtbaar is. De jury heeft de laser flare onder verschillende omstandigheden getest en is onder de indruk van de reikwijdte van licht van het handzame apparaat. Voor de jury gaf het potentieel levensreddende aspect van de Rescue Laser Flare - "hoe een relatief klein apparaat zulke grote consequenties kan hebben" - de doorslag. Het kleinste formaat past probleemloos in een zeilpak terwijl het grootste geschikt is voor op een reddingsvlot. "Vanwege het opzienbarende effect van de laserstraal, maar ook vanwege de betrouwbaarheid en lange werkzaamheid op standaard batterijen, is de Rescue Laser Flare een zeer relevante toevoeging op bestaande noodsignalen", aldus de jury.

De prijs is in 1994 in het leven geroepen om exposanten te stimuleren tot innovatie. Criteria waarop de jury de inzendingen beoordeelt, zijn het vernieuwende karakter van het product, toepasbaarheid van het product, belang voor de consumentenmarkt en acceptabel prijsniveau. Voor de HISWA Innovatieprijs 2010 waren eveneens genomineerd: de Drainman van Technautic, een pomp voor het watervrij houden van de kuip en de Sea-me Dual band actieve radarreflector van ROBWINK, waarmee een schip zichtbaar is bij twee in plaats van één radarfrequentie. De jury van de HISWA Innovatieprijs bestaat uit deskundigen en watersportpers.

Greenline 33 Hybrid Motorboot van het Jaar 2010
De Greenline 33 Hybrid viel de jury op door het gedurfde concept dat vanuit nieuwe optiek is uitgedacht en van begin tot eind slim en met lef is uitgevoerd. De boot die is ontworpen om optimaal elektrisch te kunnen varen en heeft hiermee een sterk innovatief karakter. Daarnaast is het geluidniveau laag en beschikt de boot over zeer goede vaarkwaliteiten. Ook de prijs kwaliteit verhouding van de Greenline werd door de jury geprezen.

De vakkundige jury bestaande uit redacteuren van de Nederlandse & Belgische watersportmedia nomineerde naast de Greenline Hybrid ook de Bavaria Deep Blue 46 Sport Top, de Rego Fury 1010. De boten zijn beoordeeld aan de hand van een aantal criteria, waarbij innovatief karakter het zwaarst weegt, gevolgd door constructie, vaareigenschappen en in iets mindere mate design en prijs/ kwaliteitverhouding.

HISWA 2010
HISWA 2010 is dinsdag 2 maart van start gegaan in Amsterdam RAI en duurt nog t/m zondag 7 maart. De beurs is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur en donderdag 4 en vrijdag 5 maart van 10.00 tot 22.00 uur. Jongeren tot en met 16 jaar hebben gratis toegang.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.hiswarai.nl.

Noot voor de redactie/