Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Afvissen Kralingse Plas voor verbetering waterkwaliteit

Sinds 2009 wordt er door het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, de gemeente Rotterdam, de deelgemeente Kralingen-Crooswijk en de Provincie Zuid-Holland samen gewerkt aan de verbetering van de waterkwaliteit van de Kralingse Plas. Hiervoor is een integraal plan opgesteld met verschillende
verbeteringsmaatregelen. Het uitvoeren van visstandbeheer in de plas is daar één van.

De bodem van de Kralingse Plas is het afgelopen jaar gesaneerd en afgedekt. Verontreinigd slib is gebaggerd en de bodem is afgezand. Maar het werk is nog niet af. Naast de bodemsanering zijn er meer maatregelen nodig om de waterkwaliteit te verbeteren. Een van de onderdelen is visstandbeheer.

Begin maart gaat het hoogheemraadschap aan de slag om een groot deel van de brasem en watervlooien etende vis uit de Kralingse Plas te vissen. Een uitdunning is nodig om te zorgen voor een goede verhouding roofvis en witvis.

Een overmaat aan witvis, klein en groot, zorgt voor troebel water. Grote brasems zorgen voor troebel water door de bodem om te woelen op zoek naar voedsel. En de kleinere vissen eten te veel watervlooien, en die zijn juist nodig om algengroei en daarmee troebel water tegen te gaan. Een goede verhouding van vissoorten is dus belangrijk voor helder en biologisch gezond (zwem)water.

Technieken

De vissen worden met netten, fuiken en elektrisch gevangen. Met elektrisch vissen worden de vissen met stroom tijdelijk verdoofd om ze zo gemakkelijk te kunnen opvissen. Na korte tijd komt de vis weer gezond bij. Vooral langs de oevers en bij begroeiing met riet wordt deze techniek gebruikt. De verschillende technieken worden op bepaalde plaatsen en tijdstippen ingezet, dus het kan dat er soms een tijdje geen activiteit is. Dit komt ten goede aan de vissen, omdat de vissen niet worden opgejaagd. De gevangen vis wordt elders levend afgezet. Afhankelijk van de (weer)omstandigheden duurt het werk tot mei-juni.