Gemeente Den Helder

Den Helder stopt met emancipatieprijs 2010-03-03

Het college van Den Helder heeft besloten de jaarlijkse toekenning van een emancipatieprijs te beëindigen. Veel Helderse organisaties hebben de prijs een keer ontvangen, de stroom nominaties is wat uitgedroogd en er wordt slechts één enkele kandidaat per jaar genomineerd vanuit de 8-maart werkgroep. Ook heeft emancipatiebeleid heeft plaats gemaakt voor diversiteitsbeleid.

Vanaf 1995 kent de gemeente Den Helder (bijna) jaarlijks een emancipatieprijs toe aan een persoon, organisatie of instelling die zich verdienstelijk maakt of heeft gemaakt voor de emancipatie van vrouwen in onze gemeente. De prijs bestaat uit een kunstvoorwerp met oorkonde en wordt uitgereikt op of rond 8 maart, de viering van de Internationale Vrouwendag.

De prijs is in het afgelopen decennium absoluut van betekenis geweest. Met de jaarlijkse toekenning van de prijs kregen veel krachtige vrouwen en projecten waardering voor emancipatiegerichte en vernieuwende activiteiten. De gemeente gaf met de uitreiking van de prijs bovendien aan nog steeds waarde te hechten aan emancipatiebeleid.

Ondertussen hebben veel Helderse organisaties de prijs een keer ontvangen, is de stroom nominaties wat uitgedroogd en wordt slechts één enkele kandidaat per jaar genomineerd vanuit de 8-maart werkgroep. Emancipatiebeleid heeft plaats gemaakt voor diversiteitsbeleid. Het college vindt dit een passend moment een eind te maken aan het fenomeen emancipatieprijs.

Het college wijst op een recent initiatief van antidiscriminatie organisatie Artikel 1, gericht op de jaarlijkse uitreiking van een "Artikel 1 award" op Noord-Holland noord niveau, toe te kennen aan een bedrijf of organisatie die zich positief heeft ingezet om te komen tot een divers personeelsbestand of cliëntenbestand. Wellicht een initiatief dat kan uitgroeien tot een waardige opvolger van de emancipatieprijs, maar dan ingebed in het bredere diversiteitsbeleid.