Rabobank Nederland


---

Agrarische sector krabbelt op

3-3-2010 | Agrarisch

De financiële crisis in de agrarische wereld is voorbij, maar stevig economisch herstel wordt bemoeilijkt door de val van het kabinet Balkenende IV. Dat zegt bestuursvoorzitter Piet Moerland van Rabobank Nederland in een interview in het Agrarisch Dagblad van 26 februari. Moerland spreekt zijn vertrouwen uit in de agrarische sector: "Ik weet zeker dat de sector er weer bovenop krabbelt."
Piet Moerland

Financiering tuinbouw

De Rabobank heeft wel geleerd van de kredietcrisis. Onder druk van de concurrentie week ze in het verleden af van haar eigen normen bij de financiering van bedrijven in de tuinbouw. Zo werd de eigenvermogen-eis van 25% bij leningen tijdens de hoogconjunctuur volgens Moerland te vaak versoepeld. Hij geeft aan dat de bank hier weer strenger in is geworden.

Maatschappelijk verantwoord

De Rabobank is de grootste financierder van de agrarische sector. In 2009 had de Rabobank EUR 68 miljard uitstaan in de agribusiness. "We hebben honderd jaar gewerkt met en in de sector, dus het is iets geworden waar de Rabobank goed in is." Moerland benadrukt dat daarbij maatschappelijk verantwoord ondernemen een belangrijke factor blijft: "De agrarische bedrijven in Nederland zijn de beste ter wereld op veel gebieden, zoals dierenwelzijn en milieu. Daar hecht de Rabobank veel waarde aan."

---