FNV

3-3-2010

FNV blij met uitspraak Bos over zware beroepen

Erkenning van onze grote bezwaren. Zo kenschetst de FNV de uitspraak van PvdA-leider Wouter Bos dat de regeling voor de zware beroepen de prullenbak in moet. De FNV heeft voortdurend gezegd dat de regeling in het AOW-voorstel van het kabinet onwerkbaar was.

Bos deed zijn uitspraak gisteravond tijdens debat in de uitzending van Pauw en Witteman. In het kabinetsvoorstel staat dat werknemers die dertig jaar een zwaar beroep hebben uitgeoefend, een andere functie moeten krijgen van hun werkgever.

Uitzendkrachten Dat is onuitvoerbaar voor kleinere bedrijven, en het zou er toe leiden dat werkgevers oudere werknemers tijdig lozen. FNV-voorzitter Jongerius heeft ook herhaaldelijk gewaarschuwd voor het effect dat werkgevers liever met uitzendkrachten zouden gaan werken. Andere politieke partijen hadden deze bezwaren al eerder gedeeld. Nu vindt ook Bos dat het plan moet worden ingeruild voor 'iets beters'.

AOW inzet van verkiezingen Overigens heeft de Tweede Kamer besloten dat het AOW-voorstel niet door het demissionaire kabinet mag worden ingediend. Daardoor wordt de verhoging van de AOW-leeftijd inzet van de vervroegde Kamerverkiezingen op 9 juni. Tot nu toe zijn alleen de SP en de PVV voor het vasthouden aan de AOW-leeftijd van 65 jaar.

Flexibel systeem De FNV pleit voor een flexibele leeftijd voor de AOW. Mensen moeten zelf kunnen kiezen voor ingang tussen tussen 65 en 70 jaar. Samen met een flexibele pensioenleeftijd geeft dat iedereen de kans om zelf te bepalen wanneer je met pensioen gaat. Werk je langer door, dan krijg je iets meer. Werk je korter, dan krijg je iets minder. De normleeftijd waarop je volledige AOW ontvangt, blijft 65 jaar. Deze normleeftijd geldt zowel voor de AOW als voor je aanvullend pensioen.