Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Datum 3 maart 2010 -

Onderwerp Voorhang ontwerpwijziging Luchthavenverkeerbesluit Schiphol 2 vanwege AMRUFRA route

Geachte voorzitter,

Middels de Luchtvaartnota1 heb ik u laten weten te werken aan grensover- schrijdende herindelingen van het Europese luchtruim in de voorbereiding op de totstandkoming van een gezamenlijk Europees luchtruim (Single European Sky) en het Functioneel Airspace Block Europe Central (FABEC).

AMRUFRA
Op 11 maart 2010 treedt één van de eerste majeure grensoverschrijdende herindelingen van het Nederlands-Duitse luchtruim in het gebied Amsterdam- Ruhr-Frankfurt (AMRUFRA) in werking. Met de inwerkingtreding van AMRUFRA worden de verkeersstromen tussen Nederland en Duitsland geoptimaliseerd wat resulteert in brandstof- en kostenbesparingen voor luchtvaartmaatschappijen en dus een reductie van de CO2 uitstoot. Het levert een belangrijke bijdrage aan het versterken van de netwerkkwaliteit en concurrentiepositie van de Nederlandse luchtvaart. Met de realisatie van deze herindeling zetten Nederland en Duitsland een voorbeeld voor de verdere totstandkoming van één Europees luchtruim en FABEC.

Aanpassing Luchthavenverkeerbesluit Schiphol
Door de inwerkingtreding van AMRUFRA wordt een gedeelte van een aantal uitvliegroutes van de luchthaven Schiphol aangepast. De betreffende lucht- verkeerwegen van Schiphol in het Luchthavenverkeerbesluit Schiphol (LVB) dienen overeenkomstig gewijzigd te worden. Dit gebeurt met de bijgaande ontwerpwijziging van het LVB.

In het kader van de in artikel 8.24 Wet luchtvaart vastgelegde voorhang van wijzigingen van het LVB ontvangt u bijgaand mede namens de minister van VROM de ontwerpaanpassing van het LVB en het bijbehorende geluideffecten onderzoek met oog op een gelijkwaardige bescherming. Tevens is het ontwerp in de Staatscourant bekend gemaakt, zodat parallel aan de voorhang bij Eerste en Tweede Kamer, gelegenheid wordt gegeven voor het geven van zienswijzen. Dit is gedurende 6 weken mogelijk. Na de voorhang- en zienswijze procedure komt de LVB wijziging, na afstemming met de


1 Kamerstukken II 2008/09, 31 936, nr. 1
a
agina 1 van 2 P





ministers van Defensie, Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en Datum Economische Zaken, voor besluitvorming terug in de ministerraad. Vervolgens zal 3 maart 2010

het ontwerp LVB aan de Raad van State voor advies worden voorgelegd. Ons kenmerk VENW/DGLM-2010/788 Zoals aangekondigd zal de herindeling van AMRUFRA op 11 maart in werking treden. Zo lang de geschetste procedure niet gefinaliseerd is zal de Inspectie van Verkeer en Waterstaat handhaven op het vigerende LVB. De verwachting is dat dit niet zal leiden tot overschrijdingen.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

ir. Camiel Eurlings

agina 2 van 2 P