Subsidiebeleid energiebesparing moet beter aansluiten bij consument

03/03/2010 13:51

Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis: subsidiebeleid energiebesparing moet beter aansluiten bij consument

Vereniging verzamelt ervaringen consumenten met energiesubsidies

Amersfoort, 3 maart 2010

Vereniging Eigen Huis gaat ervaringen en meningen van consumenten over energiesubsidies en stimuleringsmaatregelen voor energiebesparing verzamelen.

Op www.eigenhuis.nl is vandaag een meldpunt geopend voor iedereen die gebruik heeft gemaakt van energiesubsidies en andere stimuleringsmaatregelen voor energiebesparing, of die overweegt om daarvoor een aanvraag in te dienen. Met de ervaringen en aanbevelingen van consumenten wil de vereniging bereiken dat de overheid stimuleringsmaatregelen voor energiebesparing aanbiedt die beter aansluiten bij de praktijk.

De overheid probeert de consument op vele manieren te bewegen tot energiebesparing.

De meeste subsidieregelingen sorteren echter onvoldoende effect. Daarom verkent de Rijksoverheid momenteel de mogelijkheid om meer verplichtende maatregelen in te zetten. Vereniging Eigen Huis vindt het te vroeg voor dergelijke verplichtingen. Stimulering van energiebesparing op vrijwillige basis heeft volgens de vereniging nog onvoldoende reële kansen gekregen.

De consument toont veel interesse in energiebesparing en is wel degelijk bereid om in energiezuiniger wonen te investeren. Dat blijkt onder meer uit het succes van de jaarlijkse Subsidieregeling Duurzame Warmte (SDE). Het totale jaarbudget van 69 miljoen euro voor kleine zonnepanelen was al op de dag van openstelling, 1 maart 2010, overtekend.





http://www.eigenhuis.nl