Wageningen Universiteit en Researchcentrum investeringssubsidies voor wageningse onderzoekers Twee investeringssubsidies voor Wageningse onderzoekers

3 mrt 2010

Onderdeel: Wageningen University
Nummer: N

Twee Wageningse onderzoekers hebben van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, NWO, een subsidie ontvangen voor de aanschaf van een krachtspectroscoop en de opbouw van een gegevensbestand over voedselconsumptie.

De Wageningse onderzoekers zijn prof.dr. Martien Cohen Stuart, hoogleraar Fysische Chemie en Fysische Chemie en Kolloïdkunde, en prof.dr.ir. Edith Feskens, hoogleraar Voeding en epidemiologie, beiden van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR.

De gehonoreerde aanvragen betreffen:

Geautomatiseerde krachtspectroscoop voor het meten van wisselwerkingen in supramoleculaire structuren.
Prof. dr Martien Cohen Stuart
De eigenschappen van supramoleculaire systemen, zoals core-shell deeltjes in verf, netwerken in gelen, worden bepaald door wisselwerkingen op moleculair niveau. Met de krachtspectroscoop (Force Robot) zal de onderzoeksgroep verschillende wisselwerkingen gaan meten, zoals capillaire krachten, de aantrekking tussen polymeren met tegengestelde elektrische lading en de krachten om polymeerketens uit structuren en netwerken te trekken.

Het nationale voedselconsumptie referentiebestand. Prof.dr.ir. Edith) Feskens
Met behulp van de financiële steun gaan de onderzoekers gegevens verzamelen voor het opzetten van een referentiebestand voor studies met metingen van de voedselconsumptie. Dat bestand zal de komende 10 tot 15 jaar te gebruiken zijn als een gouden standaard, een referentiebestand waarmee onderzoekers nieuwe voedselvragenlijsten kunnen ontwikkelen en de verzamelde gegevens over voedselconsumptie kunnen valideren en ijken. Dit bestand zal een wezenlijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van het voedings- en gezondheidsonderzoek in Nederland.

Veel onderzoekers zijn voor hun werk afhankelijk van grote apparaten, dataverzamelingen en nieuwe software. Met de zgn. Investeringen Middelgroot financiert NWO grote voorzieningen die voor individuele groepen vaak te duur zijn. Deze voorzieningen zijn noodzakelijk om de positie van de Nederlandse wetenschap veilig te stellen.

NWO betaalt maximaal 75 procent van elke subsidie. De universiteit draagt minimaal 25 procent bij. De bijdrage van NWO varieert van 110.000 tot 900.000 euro.

site NWO.