Gemeente Helmond


krediet voor midden- en kleinbedrijf

Borgstellingsregeling MKB houdt werkgelegenheid in Helmond vast

Voor midden- en kleinbedrijven in Helmond die in bepaalde gevallen moeilijk kredieten verkrijgen in het reguliere bankwezen, is er nu de borgstellingsregeling MKB. Over de Helmondse maatregel moet nog een besluit worden genomen door de gemeenteraad op 2 maart. Deze samenwerking is uniek in gemeenteland, zegt Seyit Yeyden, wethouder Economische Zaken, Sociale Zaken en Centrumontwikkeling in Helmond. Het is een snelwerkende maatregel om de werkgelegenheid in Helmond vast te houden.

Garantie

Veel kleine(re) bedrijven in Helmond ondervinden hinder van de economische crisis. In sommige gevallen verkrijgen deze ondernemers ook niet de nodige kredieten van het reguliere bankwezen. Een antwoord op dit probleem kan de borgstellingsregeling voor het midden- en kleinbedrijf zijn. Daarmee kunnen bedrijven met een personeelsbestand van maximaal tien werknemers een beroep doen op een gemeentelijke borgtocht/garantie van maximaal 50.000 euro per onderneming. De gemeentelijke borgtocht/garantie heeft een maximale looptijd van drie jaar. Bedrijven kunnen tot eind 2010 een beroep doen op de regeling die overigens een maximum heeft van 500.000,-

Samen de schouders eronder

De borgstellingsregeling MKB is een initiatief van het Vertrouwensteam in samenwerking met de Helmondse banken en Gemeente Helmond. Samen hebben zij de handen ineen geslagen om bedrijven die in de basis een gezonde bedrijfsvoering hebben, een welkome geldelijke steun in de rug te geven. Het blijkt namelijk erg lastig voor veel kleinere ondernemers om geld te lenen van banken in de reguliere sfeer. Of ook andere grootbanken in Helmond mee gaan doen met de borgstellingsregeling, wordt vanaf maart duidelijk. De Rabobank heeft als grootbank in Helmond alvast bevestigd dat zij aan de borgstellingsregeling zullen meedoen. Antoine Driessen van de Rabobank: We reiken het MKB in Helmond de hand om samen met hen te bouwen aan perspectief en vertrouwen in de toekomst.

Vertrouwensteam

Initiatiefnemer van de regeling is het vertrouwensteam, bestaande uit de ervaren Helmondse ondernemers Jan van Hout, Wim Kuypers, Bert van Gijzel en Frans Huijbregts. Dit team is april 2009 op initiatief van wethouder Yeyden van start gegaan om de Helmondse MKB bedrijven in zwaar weer met raad en daad bij te staan. Het vertrouwensteam heeft intussen tientallen bedrijven op vrijwillige basis op weg geholpen met adviezen en andere maatregelen. Jan van Hout van het vertrouwensteam:In crisistijd is snelheid heel belangrijk. Daarom kunnen bedrijven -als ze voor de regeling in aanmerking komen- binnen 2 weken over het krediet beschikken.