Ministerie van Defensie

Van Middelkoop bezoekt Special Forces

3 maart 2010, 13.08 uur

Demissionair minister Eimert van Middelkoop heeft vanmiddag een bezoek gebracht aan een oefening van de Special Forces. Deze speciale eenheden worden binnenkort uitgezonden naar Uruzgan. Op oefenterrein de Marnewaard in de provincie Groningen liet hij zich informeren over de laatste voorbereidingen op hun uitzending. Het is het eerste werkbezoek dat de minister aan zijn troepen brengt sinds de val van het kabinet.

De minister wil zijn Special Forces zo vlak voor vertrek naar Uruzgan een hart onder de riem steken. "De afgelopen weken is op politiek niveau veel over Uruzgan gezegd", zei hij. "Maar we moeten niet vergeten dat deze militairen daar dagelijks moeilijke en soms ook echt gevaarlijke taken uitvoeren. De komende tijd zal ik er daarom alles aan doen om het goede werk van onze militairen in de uitzendgebieden extra onder de aandacht te brengen."

Talibanleiders

Deze Special Forces worden binnenkort in Uruzgan ingezet voor het uitvoeren van verkenningen, het verzamelen van inlichtingen, het bestrijden en arresteren van Talibanleiders en opstandelingen die aanslagen plegen en geïmproviseerde explosieven (IED's) plaatsen. Hun primaire doel is het verbeteren van de inlichtingenpositie en het verstoren van netwerken van personen die aanslagen plegen. Dat is belangrijk voor de veiligheid van de Nederlandse militairen in Uruzgan en van de Afghaanse burgers.

De speciale eenheden, bestaande uit commando's en mariniers, worden vooral ingezet aan de randen van de gebieden waar de Nederlanders invloed hebben. Dit kan de vijandelijke druk van daaruit op de bevolkte gebieden verminderen.