Gemeente Delfzijl

Bijna 30% minder voortijdige schoolverlaters dankzij Waddenmodel

Het aantal jongeren dat voortijdig de school verlaat, is in de regio Noord Groningen opnieuw gedaald. In 2009 beëindigden 233 jongeren zonder diploma hun opleiding, terwijl dit in 2008 nog 327 waren. Dat is een daling van bijna 30%.

Dit succes is te danken aan het zogeheten Waddenmodel. Dit is een samenwerkingsverband tussen scholen en de gemeenten Bedum, Winsum, De Marne, Eemsmond, Appingedam, Loppersum en Delfzijl. De uitvoering is in handen van Regionaal Meld- en Coördinatiepunt voortijdig schoolverlaten (RMC) Noord Groningen. Delfzijl is als centrumgemeente verantwoordelijk voor het RMC Noord Groningen.

Â

Doel van het RMC Noord Groningen is, voldoen aan de landelijke ambitie om het aantal voortijdige schoolverlaters met 40% terug te dringen ten opzichte van het aantal in het schooljaar 2005-2006. Dat betekent dat het aantal voortijdige schoolverlaters in Noord Groningen dit jaar met nog 36 jongeren moet dalen ten opzichte van vorig jaar. Om dit aantal bereiken werkt het RMC nauw samen met de UWV werkpleinen in Winsum en Delfzijl en de sociale diensten van de gemeenten. Deze aanpak blijkt zeer effectief. Begeleiders van scholen, leerplichtambtenaren, consulenten UWV en sociale diensten en de RMC trajectbegeleiders begeleiden jongeren, die om allerlei redenen de school verlaten weer terug naar school en of werk.