CDA

CDA: Europese Commissie voorbarig over IJsland
woensdag 3 maart 2010

Het CDA in het Europees Parlement vindt dat de Europese Commissie voorbarig is met de aanbeveling voor lidmaatschap van IJsland tot de EU. Dit zegt CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (buitenlandse zaken) naar aanleiding van de verklaring vandaag van de Europese Commissie.

Ria Oomen-Ruijten. "IJsland is al lid van de Europese Economische Ruimte, dat houdt in dat heel veel EU wetgeving al door dat land is overgenomen. Ook al zou het snel kunnen zijn met de onderhandelingen pleit ik voor de normale procedures. De toegevoegde waarde van een EU lidmaatschap voor IJsland is dat de problemen die het land heeft met hulp van Europa opgelost kunnen worden. Ik heb mijn twijfels of dit de juiste houding is om een land de EU kandidaat status te verlenen.

Ook ligt IJsland nog steeds dwars voor wat betreft garanties voor spaarders, ondanks de flexibele opstelling van Nederland en Groot Brittanië. Ook dit moet absoluut geregeld moet zijn voordat onderhandelingen met IJsland gaan aanvangen. Anders blijft dit boven de onderhandelingen hangen en dat is niet eerlijk t.o.v. IJsland. De ministers moeten wat mij betreft goed naar de aanbeveling kijken voordat ze tot opening van de toetredingsonderhandelingen besluiten. Ik mag aannemen dat de Nederlandse regering in demissionaire status voorlopig geen besluit zal nemen hierover."