CDA

EP vraagt maatregelen om Groei-en Stabiliteitspact te versterken. Corien Wortmann-Kool
woensdag 3 maart 2010

De Europese Commissie moet met nieuwe maatregelen komen om de preventieve werking van het Groei- en Stabiliteitpact te versterken, zodat landen in periode van economische groei een solide beleid kunnen voeren. Dit staat in het rapport 2009 over de Euro-zone dat vandaag in de Economische Commissie is aangenomen. CDA Europarlementariër Corien Wortmann-Kool: "Lidstaten moeten gedwongen worden om in goede jaren een meer solide begrotingsbeleid te voeren. Daarmee kunnen situaties in Griekenland en andere landen in de gevarenzone voorkomen worden. Er moeten bovendien veel strengere eisen gesteld worden aan de betrouwbaarheid en kwaliteit van financiële statistieken."

De Sociaaldemocraten en de Groenen in het Europees Parlement wilden het Groei- en Stabiliteitspact verder oprekken door ruimere investeringen in sociaal beleid en een groene economie. Corien Wortmann-Kool: "Met deze uitzonderingen wilden zij groter financieringstekort toestaan met het risico dat we de miljarden tekorten doorschuiven naar onze kinderen en kleinkinderen. Gelukkig hebben we daar een stokje voor gestoken."

De Economische Commissie in het Europees Parlement stemde vandaag over een rapport over de recente ontwikkeling van Eurolanden. De huidige economische situatie in de Eurozone leert dat niet alleen Griekenland maar ook andere lidstaten in financiële problemen dreigen te komen. Wortmann-Kool: "Veel lidstaten hebben zich in het verleden niet gehouden aan de regels van het Groei- en Stabiliteitspact zonder daarop aangepakt worden. We betalen daar nu met z'n allen de rekening voor."