Gemeente De Ronde Venen


Digitaal Rondeveens loket over opvoeden en opgroeien

Voor vragen over opvoeden en opgroeien, kunnen ouders, kinderen, jongeren en professionals terecht bij het Rondeveense Digitale Centrum voor Jeugd en Gezin (DCJG). De website www.cjgderondevenen.nl, die toegesneden is op de lokale situatie in De Ronde Venen, is vanaf heden in de lucht. De gemeente De Ronde Venen heeft zich aangesloten bij een samenwerkingsverband van Jeugd en Gezin met de provincie Utrecht. Daardoor is het voor de Utrechtse gemeenten die mee wensen te doen, mogelijk een snelle start te maken met het DCJG.

Â

Het DCJG is een laagdrempelige digitale informatievoorziening over opvoeden en opgroeien voor (toe-komstige) ouders, kinderen, jongeren en professionals. De internetsite www.cjgderondevenen.nl bestaat uit een regionaal en lokaal gedeelte. Het regionale gedeelte bevat algemene informatie over opvoeden en opgroeien per leeftijdsgroep. Deze informatie wordt voor 80% gevuld vanuit een centraal punt. Landelijke kennisinstituten als het Nederlands Jeugdinstituut, Trimbos en het Voedingscentrum leveren de inhoud aan van het gemeenschappelijke deel van de website. De overige 20% is om informatie te bieden over de lokale situatie. Op het lokale gedeelte kunnen bezoekers informatie vinden specifiek geldend voor De Ronde Venen, zoals openingstijden van instanties, jongerenactiviteiten en cursussen, handige adressen op het gebied van welzijn, zorg en vrije tijd en voor het downloaden van brochures.

Â

In het voorjaar van 2009 is de gemeente De Ronde Venen samen de gemeente Abcoude gestart met de realisatie van een Centrum voor Jeugd en Gezin. In 2011 moeten namelijk alle Nederlandse gemeenten voorzien in een Centrum voor Jeugd en Gezin. Het doel daarvan is dat professionals als jeugdverpleegkundigen, jeugdartsen, pedagogen en maatschappelijk werkers nog nauwer gaan samenwerken en ouders en jongeren terecht kunnen bij één loket met vragen over opgroeien en opvoeden. Naast een fysiek loket acht de gemeente De Ronde Venen ook een digitaal loket wenselijk. Vooruitlopend op deze fysieke locatie, is het Digitale Centrum voor Jeugd en Gezin (DCJG) ontwikkeld.

Â

Zowel bij het digitale als in de toekomst het fysieke Centrum voor Jeugd en Gezin werkt de gemeente De Ronde Venen nauw samen met de GGD en Zuwe Zorg, beiden partners van het CJG.

Vanaf heden is het digitale CJG toegankelijk voor alle (toekomstige) ouders, kinderen, jongeren en professionals in de gemeente De Ronde Venen. De opening van de fysieke locatie in Mijdrecht staat gepland in het najaar van 2010.