Goud voor BUB van Batavus

03/03/2010 14:24

Batavus B.V.

De BUB, de paperclipstadsfiets van Batavus, heeft de IF Gold Award 2010 in de wacht gesleept. De prestigieuze ontwerpprijs, waarvan er slechts 50 in totaal zijn uitgereikt, is dinsdag op de CeBIT tentoonstelling in het Duitse Hannover aan Batavus uitgereikt. De internationale vakjury is uitgesproken lovend over de opvallend vormgegeven stadsfiets met zijn bijbehorende kleurrijke en persoonlijke lifestyle concept. Eerder ontving Batavus al de IF award voor de BUB.

De IF-awards gelden al sinds 1953 als een internationaal keurmerk van goede en bijzondere vormgeving. En die goede vormgeving wordt niet alleen door marketing of reclame ingevuld maar door ontwerpers bedacht en ontwikkeld, roepen de organisatoren van IF Design, de jaarlijkse wedstrijd voor ontwerpers en technologische vernieuwers. Welgeteld 1016 fabrikanten uit 39 landen stuurden in totaal 2548 producten in voor de prestigieuze awards van 2010. Van fietsen en auto's tot kleding en computers. De jury kijkt naar de onderscheidende en opvallende vormen, bijzondere toepassingen als gebruikte materialen. Maar beslissend is bovenal de uitgekiende combinatie van deze factoren.

De vakjury is uitgesproken lovend over het ontwerp van de BUB en het door Batavus bedachte lifestyle concept bij deze stadsfiets. ,, Het ontwerp volgt het principe van de paperclip en scoort extra punten op afwerking en vorm. Resultaat is een stadsfiets met een verfrissend uiterlijk. De BUB is voor de trendy stedeling precies de fiets die hij of zij zoekt. Door de gebruiker de vrije keus te laten bij het aanbrengen van persoonlijke tinten brengt Batavus frisse kleuren in het spel'', aldus het juryrapport. Dat die kleurrijke en persoonlijke tinten de technische rijeigenschappen van de trendy stadsfiets beslist niet in de weg zitten, hebben de experts ook zelf uitgetest. ,,De BUB rijdt rustig en stabiel. Bovendien geeft deze fiets zijn berijder een bijzonder veilig gevoel.'' Ook prijsde de jury de originele site www.batavusbub.nl waar o.a. de designers aan bod komen en het concept nader toelichten.

Bij Batavus in Heerenveen zijn de bedenkers en makers van de BUB natuurlijk zeer ingenomen met de IF Gold Award. ,,We hadden wel een beetje verwacht dat we zouden opvallen met ons ontwerp en het lifestyle concept. Maar dat we met de BUB ook de hoogste ogen mee zouden gooien bij een jury van ontwerpers afkomstig uit alle delen van de wereld, is natuurlijk een grote verrassing. We komen in de IF Gold Award rij voor van de grote merken Apple, Dell en Volkswagen. Daarom zijn we ook erg trots op de erkenning. Voor ons is dit zoiets als het winnen van een Olympische titel. De gouden IF Design Award 2010 bewijst dat we met onze ideeën voor een vernieuwende, persoonlijke en trendy stadsfiets op de goede weg zitten'', zegt Onno Kramer van Batavus.

De BUB is een concept waarbij de paperclip als voorbeeld heeft gediend voor de vorm van het frame. Een eenvoudige uitvoering, direct te herkennen aan zijn vorm, en door zijn ongekende gebruiksmogelijkheden toch verrassend. Maar de BUB is meer dan enkel een robuuste en opvallende stadsfiets. Het is ook een persoonlijk statement. Of je nu de basisuitvoering of het aangeklede model, de XC met dragers en volledige verlichting, kiest. De BUB staat open voor ieders persoonlijke tinten en voorkeuren. Van glanzend en strak wit of zwart tot zeer kleurrijk.

http://www.batavusbub.nl