Openbaar Ministerie

Reactie op artikel Telegraaf over onderzoek Stegeman

3 maart 2010 - Arrondissementsparket Haarlem

In het artikel `Balen van `kiekeboe-smurf'' in De Telegraaf van woensdag 3 maart 2010 wordt gesuggereerd dat het Openbaar Ministerie Haarlem de recherche van de Koninklijke Marechaussee heeft gedwongen tot een onderzoek naar Alberto Stegeman na te zijn gezwicht voor de druk van KLM en Schiphol. Dit is volstrekte flauwekul.

KLM en Schiphol hebben naar aanleiding van de uitzendingen van het televisieprogramma `Undercover in Nederland' d.d. 28 december 2008 en 4 januari 2009 aangifte gedaan tegen Stegeman. Zoals bij iedere aangifte wordt door het OM zelf beoordeeld of er een opsporingsonderzoek moet worden ingesteld. Het OM besloot onderzoek in te laten stellen. Dat geschiedt altijd zorgvuldig. Zie voor meer informatie over het onderzoek het persbericht `Journalist beboet om valsheid in geschrift en betreden verboden gebied Schiphol' van 28 januari 2010.

Het Openbaar Ministerie merkt op dat journalisten verzuimd hebben de informatie van hun bronnen te verifiëren. Er is voorafgaand aan de publicatie geen wederhoor gehaald bij het Openbaar Ministerie.