Gemeente Den Haag


Boren naar aardwarmte begonnen in Den Haag Zuidwest

Maandag 1 maart gaven Jacqueline Cramer (demissionair minister van VROM) en wethouder Marnix Norder het startsein voor de boring naar aardwarmte in Den Haag. De druk op de knop zette een kleine boor in werking die tot 250 meter de grond in gaat. Half mei volgt een grote boor die 2000 meter de diepte in gaat.
Genodigden in witte jassen luiden de eerste boring feestelijk in.

De boorinstallatie staat bij het Hagaziekenhuis aan de Leyweg. Dit aardwarmteproject is uniek in Nederland. Niet eerder werd op zo'n grote schaal aardwarmte ingezet om huizen en bedrijven te verwarmen.

C02-neutraal in 2050

In 2010 krijgen zo'n 4000 woningen en 20.000 vierkante meter bedrijfsruimte deze duurzame energie. De gemeente Den Haag wil in 2050 C02-neutraal zijn. En het gebruik van aardwarmte voor de verwarming van woningen en bedrijven is een uitstekende manier om die doelstelling te halen. De woningen die deze duurzame manier van verwarmen krijgen, geven een CO2-reductie van 70%.

Aardwarmte, wat is dat?

Aardwarmte (ook wel geothermie genoemd) komt uit de kern van de aarde. Vanuit 2000 meter diepte onder Den Haag, pompt de installatie water van 75 graden celsius omhoog. Dat warme water verwarmt koud water via warmtewisselaars. Als het warme water is afgekoeld, gaat het terug de aarde in. Er wordt dus geen water onttrokken aan de aarde.

Meer informatie? Kijk op www.aardwarmtedenhaag.nl