Woonbond


03-03-2010

553 illegale kamerverhuurbedrijven opgespoord in Den Haag

De onderlinge samenwerking tussen de verschillende handhavingsafdelingen in Den Haag heeft in het afgelopen jaar vruchten afgeworpen. Dit blijkt uit het jaarverslag Handhaving Bouwen en Wonen 2009 dat eind februari aan het Haagse college van burgemeester en wethouders is aangeboden.

In het jaarverslag staat te lezen dat in Den Haag in 2009 onder meer 250 hennepplantages ontmanteld zijn en 553 illegale kamerverhuurbedrijven opgespoord. Verantwoordelijk wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) is blij met de behaalde resultaten: 'De integrale aanpak maakt dat we misstanden steeds makkelijker en sneller kunnen opsporen. Door het strenge toezicht is de leefbaarheid in de stad echt toegenomen. Ook blijven we investeren in het voorlichten en ondersteunen van bewoners.'

Steeds meer Hagenaars maken gebruik van de ondersteuning die de gemeente biedt bij het oplossen van problemen. Zo heeft het Meld- en Steunpunt Woonoverlast in het afgelopen jaar in totaal 1410 meldingen van misstanden ontvangen. Daarvan zijn 393 meldingen van onrechtmatig wonen afgedaan en 293 meldingen van overlast verwerkt. Veel meldingen gaan over stankoverlast, hinderlijk geluid of onrechtmatige bewoning. Samen met instanties als de politie, Bureau Mediation, Den Haag op Maat en de Stichting Boog pakt het Meld- en Steunpunt de meldingen op.

Door de centrale ligging in de Randstad en de nabijheid van Bollenstreek en Westland is Den Haag een populaire woonbestemming onder arbeidsmigranten uit de Oost-Europese landen. Deze groep is kwetsbaar en een makkelijke prooi voor huisjesmelkers. Om deze mensen te beschermen, combineert de gemeente gegevens uit drie bronnen: UWV, belastingdienst en het Westland Interventie Team. Na analyse van de gegevens worden gerichte controles uitgevoerd. 'Huisjesmelkers maken steeds minder kans in Den Haag, zeker ook na de invoering van de bestuurlijke boete dit voorjaar. De gemeente kan dan de huisjesmelker per overtreding een boete van maximaal 18.500 opleggen', aldus wethouder Norder.

De gemeente heeft in 2009 in totaal 18 ernstig verwaarloosde panden onder dwang laten opknappen. Het gaat daarbij om gebouwen die in zeer slechte staat verkeren als gevolg van achterstallig onderhoud. Verder let Den Haag scherp op zogenaamde brandpanden, vastgoed dat door brand langdurig leeg komt te staan. Handhaving zorgt ervoor dat eigenaren sneller dan voorheen hun woningen herstellen of opbouwen.