Groen!

Milieuvergunningen: automatische verlenging niet wenselijk en niet nodig

door Hermes Sanctorum (Vlaams parlementslid) op 3 maart 2010 in "Milieu en natuur"

In de commissie Leefmilieu van het Vlaams parlement was er gisteren een geanimeerde hoorzitting over het zogenaamd probleem van de zogenaamde vergunningenpiek. De meerderheidspartijen willen een decreetvoorstel stemmen, waarbij milieuvergunningen automatisch verlengd worden.

Gemeenten, provincies èn milieucoördinatoren geven Schauvliege ongelijk

Dat decreetvoorstel moet er komen "om een piek aan hervergunningsaanvragen te vermijden", aldus CD&V, SPa en NVA. Maar zowel de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) , de Vereniging voor Vlaamse Provincies (VVP) en de Vlaamse Milieucoördinatoren (VMC) stellen zich grote vragen daarbij.

Heel wat bedrijven met een oude milieuvergunning moeten voor 1 september 2011 een hervergunning aanvragen. Slechts een beperkt aantal bedrijven maakte gebruik van de mogelijkheid om deze nieuwe vergunning al vroeger aan te vragen.
Minister Schauvliege wou dit probleem in één klap oplossen door alle vergunningen die na 20 jaar aflopen, automatisch te verlengen met tien jaar. Op haar verzoek diende de meerderheid een voorstel van decreet in om dit te `arrangeren'. "Een dergelijke amnestieregeling is een vorm van onbehoorlijk bestuur", vindt Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum, "bedrijven die zich de laatste jaren de moeite getroostten om zich in regel te stellen, zijn er aan voor de moeite. Zeker als ze bij een aanpassing van de vergunning ook nog eens extra moesten investeren in het voorkomen van vormen van hinder. Maar het wordt helemaal onfatsoenlijk, nu blijkt dat de meerderheidspartijen deze amnestieregeling voorstellen op basis van twijfelachtige cijfers."

Inderdaad, de sprekers van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, van de Vlaamse Provincies en van de Milieucoördinatoren relativeerden in de commissie zeer sterk het probleem. In het decreet spreekt men van 5000 klasse 1 en naar schatting 13.000 klasse 2 bedrijven. Volgens de Vlaamse provincies gaat het om hooguit 1500 klasse 1 bedrijven, volgens de Vlaamse milieucoördinatoren over nog veel minder bedrijven. Van een piek zou dus niet echt sprake zijn - de bevoegde overheden hebben het probleem onder controle. Deze uitspraken leidden tot grote consternatie in de commissie, ook bij de meerderheid.

Contact: Hermes Sanctorum -
Deel Deel
Hermes Sanctorum

Vlaams Volksvertegenwoordiger
www.hermessanctorum.be