Groen!

Myrrha: financieel avontuur waar belastingbetaler voor opdraait

door Tinne Van der Straeten (federaal parlementslid) op 3 maart 2010 in "Klimaat en energie"

De Belgische Regering, die een tekort heeft van 20-30 miljard euro op de Belgische begroting, maakt vandaag geld vrij voor Myrrha zonder dat ze daarvan de financiële consequenties kent.

"Het doorlichtingsrapport opgesteld door het Nucleair Energie Agentschap stelt heel duidelijk dat de kosten van het project zwaar onderschat worden. Als het project de goedkeuring krijgt dan gaat de Belgische regering grote en onzekere financiële engagementen aan, nog steeds volgens het rapport. "Daar komt bij dat de Regering niet duidelijk is voor hoe lang ze zal betalen. Ze zwijgt zedig over het feit dat de regering ook gevraagd wordt om voor 40% deel te nemen aan de kosten van de operationele fase die 40 jaar duurt. De 61 miljoen euro per jaar die daar naar voor geschoven wordt is volgens het NEA ook een zware onderschatting. De beslissing van de federale regering is dan ook onverantwoord op vlak van degelijk, voorzichtig en vooruitziend bestuur." Aldus Tinne Van der Straeten federaal parlementslid voor Groen!

Het project dreigt de belastingbetaler op te zadelen met een factuur die kan oplopen tot in de miljarden euro's. Nergens in het project wordt toelichting gegeven over hoe het SCK provisies zal aanleggen die moeten dienen voor de toekomstige ontmanteling en opkuis van het project. Het SCK legt vandaag provisies aan voor haar installaties die in gebruik genomen zijn na 1988, en door het NIRAS, de Nationale Instelling voor het beheer van radioactief afval en beheer van splijtstoffen, zijn er grote problemen met de beschikbaarheid van deze middelen. Als het geld er niet is als het nodig is moet de consument ervoor opdraaien. "Dit is vandaag reeds het geval voor de nucleaire kerkhoven in de Kempen, waaronder een van het SCK zelf. Tussen 1989 en 2007 werd voor het kerkhof van het SCK 71 miljoen euro betaald door de Belgen via hun elektriciteitsfactuur. De sanering van beide kerkhoven samen kost nog 884 miljoen euro, die integraal moeten betaald worden door de Belgische elektriciteitsconsument. Jaarlijks wordt daarvoor 55 miljoen euro voor betaald via de elektriciteitsfactuur." aldus Tinne Van der Straeten. Verder betaalt de Belgische staat ook de kosten van het beheer en ontmanteling van de nucleaire installaties van het SCK in gebruik genomen voor 1988. "Hier gaat het over 146,27 miljoen euro dat volgens het NIRAS in 2005 voorzien was, en waar een tekort was van 115.99 miljoen euro, nog op te hoesten door de Belgische belastingbetaler. De Belg betaalt vandaag al genoeg voor het opkuisen en beheren van de activiteiten van het SCK, daar moet niet nog een nucleair kerkhof bijkomen" zegt Tinne Van der Straeten.

Daarnaast was het SCK voorwerp van een doorlichting van het Rekenhof die erg kritisch was. Zo is er geen regeling rond het gebruik van onkostennota's, het gebruik van dienstwagens, werd niet altijd beroep gedaan op de mededinging waar nodig, ontbraken tal van verslagen, ... Het is schrijnend dat de regering niet eerst het SCK vraagt om orde op zaken te stellen alvorens over te gaan tot steun van zo'n omvangrijk project. "Project dat uiteindelijk gericht is op het ontwikkelen van kerncentrales van de 4de generatie die pas klaar zullen zijn als ondertussen hernieuwbare energie al voor meer dan 80% zal instaan voor de energievraag. Waste of time, waste of money met andere woorden!" besluit Tinne Van der Straeten.

Contact: Tinne Van der Straeten
Deel Deel
Tinne Van der Straeten

Federaal Volksvertegenwoordiger
www.tinnevanderstraeten.be