Gemeente Alkmaar


Evaluatie gratis busvervoer op zaterdag

Alkmaar, 3 maart 2010

De gemeente Alkmaar vindt een goed openbaar vervoer (OV) belangrijk en stimuleert het gebruik van het OV. Zo kan iedereen binnen Alkmaar elke zaterdag tot 18.30 uur gratis met de bus reizen. Om een goed beeld te krijgen van het nut en de noodzaak van het gratis busvervoer heeft de gemeente Alkmaar besloten te evalueren. Op basis van deze evaluatie wordt bepaalt of de doelen die de gemeente wil behalen met het gratis OV, ook gehaald worden.

Doelstellingen
Er is door de gemeente een aantal doelstellingen geformuleerd. Een van de doelen is dat het gratis openbaar vervoer op zaterdag de aantrekkelijkheid van het centrum van Alkmaar voor bezoekers verbeteren. Daarbij moet de actie het algemene gebruik van het OV in de stad stimuleren en dient het aantal kilometers met de auto van en naar de binnenstad van Alkmaar te verminderen.

Concreet wordt er op drie punten gemeten: Het aantal busreizigers op zaterdag moet met minimaal 20% groeien doordat het busvervoer gratis is. Ook moet minimaal 20% van de reizigers, die normaal gesproken geen gebruik maken van de bus, ook op andere momenten dan zaterdag van de bus gebruik gaan maken. Tenslotte moet er de parkeerdruk verminderen doordat minimaal 20% van de nieuwe reizigers voorheen met de auto naar zijn of haar bestemming ging.

Aan de hand van de uitkomsten van dit onderzoek, zal de raad het gratis busvervoer op zaterdag in april (tussentijds) evalueren.