Gemeente Breda

Breda stelt wijzigingen voor in busdienstregeling

De Gemeente Breda stelt aan de provincie Noord-Brabant voor om de busdienstregeling in de stad op een aantal punten te wijzigen.

Zo zou stadsbus lijn 5 in maart/april 2011 langs de Waterdonken moeten gaan rijden. Ook wil de gemeente een andere busroute voor lijn 4 door de wijk Linie. Als de provincie akkoord gaat met de lijst van wensen en voorstellen, dan gaan de meeste wijzigingen in met ingang van de nieuwe busdienstregeling in december dit jaar.

Wethouder Willems: âWe willen dat meer inwoners en bezoekers van onze stad gebruik maken van de fiets of het busvervoer in plaats van de auto. Door goed te kijken naar de dienstregeling en verbeteringen voor te stellen willen we het busgebruik nóg aantrekkelijker maken.â

De nieuwe wijk Waterdonken is momenteel in aanbouw. Er komt langs deze wijk een busroute, zodat de nieuwe bewoners op loopafstand gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Daarom wordt de busroute in de buurt Geeren uitgebreid via de Cornelis Joosstraat, rotonde Kapittelweg, een nieuw aan te leggen weg (Maasdijk), een nieuwe brug tussen Geeren en Waterdonken en vervolgens de Bernard de Wildestraat. Deze routeverandering zal niet meteen met de nieuwe dienstregeling in december dit jaar maar omstreeks maart/april 2011 zijn beslag krijgen. Dan zijn volgens planning de nieuwe wegen en brug aangelegd. Ook de Bernard de Wildestraat is dan opnieuw ingericht.

In Linie hangt het wijzigen van de busroute samen met de afsluiting van de gelijkvloerse kruising van de Biesdonkweg met de noordelijke rondweg en de aanleg van een fietstunnel. Buslijn 4 zal dan niet meer bij de Biesdonkweg de noordelijke rondweg oversteken, maar via de Buys Ballotstraat en de Doornboslaan naar de Vervierstraat rijden. De gemeente bekijkt nog of er aanvullende maatregelen nodig zijn in de betrokken straten.

Verder meldt Breda aan de provincie dat maatregelen in voorbereiding zijn om de verkeers-opstoppingen op de Markendaalseweg bij de Baronesgarage tegen te gaan. Op spitstijden, zoals op zaterdagmiddagen en koopzondagen, staan hier vaak lange rijen wachtende autoâs. Het busvervoer langs de Havenroute heeft daar veel last van en loopt grote vertragingen op.
Breda stelt voor om ook streeklijn 132 richting Ulvenhout en Baarle Nassau weer langs de Haven en de centrale halte aan de Karnemelkstraat te laten lopen.
Verder ziet Breda graag dat streekbus lijn 145 ook op zaterdag via Ruitersbos, De Klokkenberg en Galder naar Meersel Dreef gaat rijden. Tenslotte wenst Breda enkele kleine verbeteringen: een betere busfrequentie tussen het station, de binnenstad en het Valkeniersplein en betere aansluitingen in Etten-Leur vanuit Rucphen, Sprundel en St. Willebrord richting Breda aan het eind van de dag.

De nieuwe dienstregeling gaat in op 12 december 2010, tegelijk met de nieuwe NS-dienstregeling.
Dat duurt zo lang vanwege alle procedures die elders gevolgd moeten worden.

Breda, 25 februari 2010