Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording vragen van de leden Omtzigt en Haverkamp over reizen van Wit-Russische kinderen naar Nederland

Kamerbrief inzake beantwoording vragen van de leden Omtzigt en Haverkamp over reizen van Wit-Russische kinderen naar Nederland

Kamerbrief | 2 maart 2010

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Omtzigt en Haverkamp (beiden CDA) over reizen van Wit-Russische kinderen naar Nederland. Deze vragen werden ingezonden op 8 december 2009 met kenmerk 2009Z23821.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Vragen van de leden Omtzigt en Haverkamp (beiden CDA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over reizen van Wit-Russische kinderen naar Nederland. (Ingezonden 8 december 2009)

Vraag 1

Is er sedert uw antwoorden van 13 januari 2009 op schriftelijke vragen, waarin u aangaf met de Wit-Russische regering in gesprek te treden ten einde reizen van Wit-Russische kinderen naar Nederland weer mogelijk te maken, ondertussen uitzicht op een overeenkomst zonder restricties?

Vraag 2

Streeft u ernaar de nog bestaande restricties, zoals het feit dat kinderen boven de 14 niet kunnen reizen, zo spoedig mogelijk op te heffen? Zo ja, op welke wijze?

Antwoord

Op 28 januari jl. heeft Wit-Rusland de laatste belemmeringen voor recuperatiereizen van Wit-Russische kinderen uit de nog altijd zeer radioactieve omgeving van Tsjernobyl weggenomen. Hieraan ging een lang onderhandelingstraject vooraf.

Op 25 april jl. wisselden Nederland en Wit-Rusland nota's die politieke afspraken omvatten. Deze notawisseling maakte het mogelijk dat vanaf die datum Wit-Russische kinderen weer naar Nederland konden afreizen. De uitzending van kinderen van 14 jaar en ouder en van kinderen die al driemaal zijn uitgezonden kon echter op grond van Wit-Russische wetgeving alleen plaatsvinden indien er een verdrag met Wit-Rusland werd gesloten. In april jl. werd aangekondigd dat de betreffende wetgeving wellicht zou worden ingetrokken. Eind oktober bleek evenwel, dat deze intrekking niet had plaatsgevonden, zodat verdragsluiting nodig was. Wat Nederland betreft kon deze op korte termijn plaatsvinden, echter door de ondertekening van het presidentieel decreet, d at alle beperkingen op recuperatiereizen opheft voor landen (waaronder Nederland) die een overeenkomst met Wit-Rusland hebben ondertekend, is een verdrag niet meer nodig.

De r egering is verheugd dat nu alle kinderen, zonder onderscheid, naar Nederland kunnen komen en blijft het Nederlandse particuliere initiatief dat de reizen voor Wit-Russische kinderen organiseert van harte ondersteunen.