Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Eerste Kamer stemt in met wetsvoorstel openbaarmaking neveninkomsten

3 maart 2010

De Eerste Kamer heeft op 2 maart het wetsvoorstel aangenomen over de openbaarmaking en verrekening van inkomsten uit nevenfuncties van politieke ambtsdragers van provincies, gemeenten en waterschappen. Het wetsvoorstel is één van de drie wetsvoorstellen die voortvloeien uit de advisering van de commissie Dijkstal. Staatssecretaris Bijleveld verdedigde het wetsvoorstel.

Voor de verrekening van neveninkomsten is de methodiek gekozen die op dit moment geldt voor leden van de Tweede Kamer. Dat betekent dat niet alle inkomsten voor verrichte nevenwerkzaamheden afgeroomd, maar slechts een deel in de gevallen dat de neveninkomsten een ondergrens overschrijden. De bepalingen gelden direct voor politieke ambtsdragers op gemeentelijk en provinciaal niveau met uitzondering van de zittende politieke ambtsdrager zolang deze zonder onderbreking zijn ambt vervult in dezelfde gemeente of provincie.

Voor politieke ambtsdragers die hun functie in deeltijd vervullen (raads- en statenleden en leden algemeen bestuur waterschap, alsmede wethouders die het ambt in deeltijd vervullen) geldt de verrekeningsregeling niet. Wel dienen zij hun nevenfuncties en inkomsten uit nevenfuncties openbaar te maken.

Staatssecretaris Bijleveld heeft ook met de Eerste Kamer gesproken over het wetsvoorstel dat de uikeringsrechten regelt van leden van de Tweede Kamer (het derde en laatste wetsvoorstel op basis van de Dijkstal-adviezen) . Over dit wetsvoorstel, waarvoor een tweederde meerderheid nodig is, wordt volgende week gestemd.