Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 3 maart 2010

Vier NWO-middelgrootsubsidies voor UvA-wetenschappers

Gepubliceerd op 3 maart 2010

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in het programma Investeringen NWO-middelgrootsubsidies toegekend aan vier wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het AMC. Dr. Maarten Marx, prof. dr. Cyriel Pennartz, dr. Przemek Krawczyk en dr. Peter Hordijk ontvangen een subsidie. Zij kunnen dit geld gebruiken voor de aanschaf van apparatuur en voor het opzetten van dataverzamelingen, bijbehorende programmatuur en bibliografieën.

In totaal heeft NWO 31 subsidies toegekend met een totale investering van 10 miljoen euro. NWO ontving 79 aanvragen. Wetenschappers in binnen- en buitenland beoordeelden de voorstellen.

Veel onderzoekers zijn voor hun werk afhankelijk van grote apparaten, dataverzamelingen en nieuwe software. Dat geldt voor bèta- en technische wetenschappen, de sociale en geesteswetenschappen. Met Investeringen NWO-middelgroot financiert NWO grote voorzieningen die voor individuele groepen vaak te duur zijn. Deze voorzieningen zijn noodzakelijk om de positie van de Nederlandse wetenschap veilig te stellen.

De UvA/AMC-toekenningen

Political mashup - dr. Maarten Marx (Instituut voor Informatica, FNWI)

Maarten Marx probeert een enorme hoeveelheid politieke gegevens, zoals verslagen van Kamervergaderingen en politieke biografieën samen te brengen. Tal van maatschappelijk interessante vragen zoals wie door wie wordt beïnvloed - bijvoorbeeld of een discussie eerst opduikt in de pers, of eerst in de politiek - kunnen dankzij de nieuwe infrastructuur inzichtelijk worden gemaakt.

Multi-area ensemble recording systems for investigating neural substrates of cognition - prof. dr. C

Hoewel cognitieve processen zoals geheugen, aandacht en perceptie afhankelijk zijn van de elektrische activiteit van grote groepen hersencellen, beperken de meeste meettechnieken zich tot de activiteit van slechts één of enkele cellen. Cyriel Pennartz probeert met `ensemble'-meetapparatuur inzicht te krijgen in hoe samenwerking tussen hersencellen en hersengebieden tot stand komt tijdens cognitieve processen.

Meten van DNA-schade - dr. Przemek Krawczyk (AMC)

Przemek Krawczyk ontwikkelt een high-throughput-instrument voor inductie, op micrometer schaal, van specifieke soorten DNA-schade in delen van de celkern. Dit innovatieve apparaat biedt de mogelijkheid om duizenden cellen tegelijk te behandelen, de respons in individuele cellen te volgen met de geïntegreerde microscoop en daarna in detail te analyseren. Het apparaat draagt bij aan het ontrafelen van vele moleculaire en cellulaire DNA-reparatieprocessen en fundamentele kennis leveren over reparatiefouten die bijdragen aan het proces van maligne celtransformatie, een ongewenst neveneffect van kankertherapie.

Signalen meten op nano-schaal in normale en kwaadaardige bloed(stam)cellen - dr. Peter Hordijk (AMC)

Biochemische analyses van stamcellen zijn vaak onmogelijk omdat deze cellen in zeer beperkte hoeveelheden voorkomen. Een nieuwe techniek, gebaseerd op het ontrafelen van de celinhoud in glazen capillairen met een volume van slechts 400 nanoliter, maakt het nu mogelijk om specifieke signalen in kleine aantallen (

Meer informatie over NWO-middelgroot
Bron: UvA Persvoorlichting