Radboud Universiteit Nijmegen


Uitreiking eerste Vrede van Nijmegen Penning Jacques Delors

Datum bericht: 3 maart 2010

Op 15 maart 2010 wordt in de Stevenskerk te Nijmegen de Vrede van Nijmegen Penning uitgereikt aan dr. J. L.J. Delors. De penning is een eerbetoon aan de inzet van de heer Delors voor eenheid, vooruitgang en verdraagzaamheid in Europa. De dag voorafgaand aan de uitreiking is er in Lux een debat 'Kruipt Europa uit het dal?'

Ontstaan
De Vrede van Nijmegen geldt als één van de eerste vormen van Europese afspraken en samenwerking. Dialoog, verdraagzaamheid en onderhandelingen op Europees niveau leidden tot vrede. Die nog altijd actuele les uit het verleden is het vertrekpunt geweest bij de ambitie van Nijmegen om de Vrede van Nijmegen opnieuw onder de aandacht van Nijmegenaren, Nederlanders én Europeanen te brengen. De penning moet bijdragen aan de opinievorming rondom de toekomst van Europa. Nijmegen is daar gezien haar verleden en de beschikbare kennis in de stad bij de partners de juiste locatie voor.

Organisatie
De uitreiking gaat gepaard met de Vrede van Nijmegen-lezing waarin de laureaat een visie op de mogelijkheden van het dan actuele Europa geeft. Deze lezing wordt dit jaar verzorgd door de oud-president van de Europese Commissie Jacques Delors. Prof dr. P. Rietbergen van de Radboud Universiteit Nijmegen verzorgt een lezing over de vredesonderhandelingen die in de 17e eeuw leidden tot de Vrede van Nijmegen. Hij benadrukt daarbij de relevante lessen die de Vrede van Nijmegen biedt voor het hedendaagse Europa. Deze uitreiking is het begin van een traditie. De volgende uitreikingen staan gepland voor 2012 en 2014.

Uitreiking penning
Maandag 15 maart
Stevenskerk Nijmegen
Ontvangst 15.00 uur, aanvang 15.30 uur

Genodigden hebben een uitnodiging ontvangen.

De 'Vrede van Nijmegen Penning' is een initiatief van de gemeente Nijmegen, de Radboud Universiteit en Royal Haskoning Nijmegen en wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. > Meer informatie over uitreiking Vrede van Nijmegen Penning 2010 (Gemeente Nijmegen)
> Persbericht over eerste Vrede van Nijmegenpenning voor Jacques Delors
> Radboud Universiteit mede-initiatiefnemer Vrede van Nijmegen Penning

Debat 'Kruipt Europa uit het dal?'
Is de euroscepsis op zijn retour sinds het Verdrag van Lissabon? Bloeit de Europese Unie op onder leiding van 'president' Van Rompuy? Of heeft Europa nog steeds een stralende toekomst achter zich? Deze vragen staan centraal in de komende editie van de Volkskrant op Zondag die deze keer in Nijmegen plaatsvindt. De toekomst van Europa stond al centraal in Nijmegen tijdens de Vrede van Nijmegen in de 17e eeuw; dat zal nu opnieuw het geval zijn.

Gespreksleiding: Paul Brill en Martin Sommer (beiden redacteur de Volkskrant).

Zondag 14 maart
Aanvang 16.00 uur
Gratis toegangskaarten verkrijgbaar aan de kassa van LUX Reserveren via 0900 5 89 46 36 (kassa LUX)

Het debat is een programma van de Volkskrant. De Volkskrant, de gemeente Nijmegen, de Radboud Universiteit, Royal Haskoning en het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn gezamenlijk betrokken bij de uitreiking van de Vrede van Nijmegen Penning.