Ingezonden persbericht

Programma WMDC Maart 2010

WMDC Specials: Full Moon Concert
Woensdag 3 maart | 20.30 uur | gratis
De Full Moon concerten zijn maandelijkse vieringen van muziek en andere vormen van kunst over de hele wereld in het WMDC. Studenten van de World Music Academy van het Rotterdams Conservatorium presenteren een variatie van traditionele muziek zoals Indiase en Turkse muziek, latin, flamenco en tango. Maar ook crossculturele projecten, klassieke muziek en jazz komen aan bod. De artiesten creëren op deze avonden samen met het publiek een magische sfeer onder het licht van de volle maan.

Latin Spring: Carmen Souza
Donderdag 4 maart | 20.30 uur | ¤12 / ¤10¬10 (R'dam Pas / CJP)
Carmen Souza is geboren, opgegroeid en ontdekt in Portugal, maar zal levenslang haar Kaapverdische roots koesteren en verdedigen. Met haar donkere, diepe en aardse stem heeft ze een nieuw en uniek geluid gegeven aan het Kaapverdische dialect van haar voorouders, het Crioulo, in een mix van traditionele Afrikaanse en Kaapverdische ritmes met invloeden van de hedendaagse jazz. I.s.m. Jazz International Rotterdam.

A Revolution in B-minor: Jamie Woon, Jono Mc Cleery en Halfway Station
Vrijdag 5 maart | 20.30 uur | ¤10 / ¤8 (R'dam Pas / / CJP)
Alles begint met een naakt liedje. Of het nu een vuige rocksong is, orkestrale soul, freakende folk of een beukende hiphoptrack: aan de basis staat de optelsom van de akkoorden, de melodie en het refrein. A Revolution in B-minor presenteert in een intieme setting artiesten die hun nummers weer uitkleden, en terug gaan naar de basis van hun songs. Zonder opsmuk van extra instrumenten en computers, slechts begeleid door maximaal één muzikant, nemen zij de luisteraars mee terug naar het punt waar alles begon. Het liedje. Met vanavond optredens van de witte Brit Jamie Woon met zijn zwarte gospel sound, de akoestische blues van Halfway Station en veelbelovende nieuwkomer Jono Mc Cleery. DJ Support: Phil Peoples & Thelonius.

Matinee du Monde: Met o.a. Obilaya o.l.v. Omar Ka, DJ Caliente, Nadiya en Michel Stooker Zondag 7 maart | 14.00 uur | ¤7,50 / ¤2,50 (kinderen)
De tijden van Daylight Dancing herleven in het WMDC! Omar Ka, medeoprichter van deze succesvolle serie, host iedere eerste zondag van de maand een middag vol met Afrikaanse en wereldmuziek, dj's, kinderworkshops, buikdans, hapjes en drankjes. Het geheel wordt muzikaal omlijst door Obilaya. Mis het niet!

WMDC Mixed presents: Van Merwijks Music Machine + Manou Gallo
Woensdag 10 maart | 20.30 uur | ¤112 / ¤10 (R'dam Pas / CJP)

De charismatische bassiste, percussioniste en zangeres Manou Gallo uit Ivoorkust combineert Afrikaanse muziek met de westerse muzikale tradities op een moderne en vindingrijke manier. Inspiratie haalt ze uit de Djiboi (mensen van het geboorteland van Ivoorkust), maar ook uit haar huidige westerse muzikale cultuur. Na de wat grotere latin jazz en salsa orkesten als Nueva Manteca en de Cubop City Big Band komt drummer Lucas van Merwijk met Van Merwijks Music Machine, een wat kleinere latin jazz groep. Een heftig bandje waarin de musici alle ruimte krijgen om hun niet geringe individuele kwaliteiten te ontplooien. De latin groove en swing staan echter altijd voorop en worden geen moment uit het oog verloren. I.s.m. Mixed Magazine.

Can I Kick it? Met o.a. Neo en Manu feat. Shirma en Adison
Vrijdag 12 maart | 20.30 uur | ¤3>

Can I Kick it? is een hiphopavond vol rauwe, ongepolijste talenten en dikke showcases van de beste talenten uit de havenstad en omstreken. Nieuw aan het concept is het live-element van de avond. Met talentvolle muzikanten uit de Rotterdamse hiphop en soulscène is een Can I Kick it? huisband samengesteld. De leden komen uit bands als GMB, Anouk, Kyteman, Ntjamrosie en Ziggy en gaan samen met bekende en minder bekende muzikanten een muzikaal experiment aan. Voor deze editie zijn Neo en Manu feat Shirma en Adison als speciale gasten uitgenodigd. Daarnaast geeft een lokaal talent een showcase, treedt de winnaar van de vorige Claim Your Spot op en is er een nieuwe editie van dit onderdeel. Hosts: Zillion en DJ G-Boah.

WMDC Specials: Son de Caboverde presenteert: Nhela Santos - Ode aan Luis Morais
Zaterdag 13 maart | 20.30 uur | ¤¬12 / ¤10 (vvk viaa CDS Music)
Het WMDC en CDS Music presenteren Son de Caboverde, een nieuwe serie waarbij de Kaapverdiaanse traditionele muziek op de voorgrond staat. De rijke geschiedenis van deze traditionele Kaapverdiaanse muziek is deels ontstaan in onze havenstad Rotterdam, maar is voor vele andere Rotterdammers onbekend gebleven. Son de Caboverde licht deze briljantjes uit en zet ze opnieuw in het daglicht. Met vanavond Nhela Santos die je mee terugneemt naar het begin van de glorietijd van de inmiddels overleden volksheld Luis Morais. Santos wordt vergezeld door een speciale gast. Een DJ begeleidt het programma.

WMDC Specials: Finale Latin Fanatics
Zondag 14 maart | 19.30 uur (deuren open) | ¤5>
Amateurs en semiprofessionele bands, vocalisten en instrumentalisten tonen hun talent tijdens de finale van de Latin Fanatics Competitie 2010. Iedere finalist speelt drie muziekstukken met een duidelijke Latin/Caribbean sound. De winnaar van deze Latin Fanatics finale mag optreden op de Pleasure Paasparty op 4 april 2010; een gouden kans voor opkomende Latin en Caribische artiesten!

WMDC Club del Tango: Santiago Cimadevilla & Marcos di Paolo + Hernan Ruiz & Beatriz Aguiar
Vrijdag 19 maart | 20.30 uur | ¤12 / ¤10 (R'dam Pas / CJP)
Tijdens deze nieuwe tangoserie in het WMDC waan je je in een ouderwetse tangoclub gestoken in een nuevo jasje. WMDC Club del Tango is een lange avond vol gepassioneerde live muziek, DJ's, dansoptredens, filmbeelden, hapjes en drankjes en tangosalon tot 00.30/01.00 i.s.m. tangoschool Cuartito Azul. Vanavond is er live muziek van het duo Santiago Cimadevilla (bandoneon) en Marcos di Paolo (gitaar) en Hernan Ruiz (gitaar) en Beatriz Aguiar (zang). Daarnaast draait DJ Onno een dansbare crossovermix van jazz, tango, elektronica en avontuurlijke wereldmuziek en draaien de DJ's van Cuartito Azul een set traditionele tangomuziek.

WMDC Specials: Puur Rotterdams
Zondag 21 maart | 15.00 uur | gratis

Wijkbewoners van Delfshaven opgelet! Tijdens Puur Rotterdams opent het WMDC haar deuren voor deze wereldse middag vol muziek, theater, dans, modeshows, kinderactiviteiten en de Delfhaven's Got Talent Show voor en door wijkbewoners. Iedereen van jong tot oud is welkom.
Het WMDC is op die dag een podium, ontmoetingsplek en talentlaboratorium voor bewoners in de directe omgeving van het podium. Onder het genot van een hapje en een drankje kun je kennis maken met buurtgenoten. Hosted by DJ Fev-elina.

Kinderserie: Sami Gathii & John Kay - De Regen Danser>
Woensdag 24 maart | 15.00 uur | ¤5 / ¤3 (kortingsprijs vanaf 10 kinderen)
De Regen Danser woont in het Grote Woud en als in het dorp Dunga de Grote Droogte aanbreekt, zorgt de Regen Danser voor regen. In het dorp is een klein jongetje geboren. Zijn naam Okoth betekent Water is Leven. Sinds zijn geboorte blijft de Grote Droogte maar komen en volgens de medicijnman komt dat door Okoth. Twee boodschappers van de Dood nemen Okoth mee naar het woud en laten hem daar achter. De Regen Danser vindt Okoth en voedt hem op als zijn eigen zoon. Als de Regen Danser overlijdt en het dorp weer wordt bedreigd door de Grote Droogte zijn de dorpelingen radeloos. Sami Gathii heeft het traditionele kinderverhaal De Regen Danser bewerkt met als doel de aandacht te vestigen op de kinderrechten en waterproblematiek in Afrika. De voorstelling is uiterst interactief en gericht op participatie. Leeftijd: vanaf 6 jaar.

Jazz Meets World: Trio Eric Vaarzon Morel / Jesse van Ruller / Martin Fondse
Donderdag 25 maart | 20.30 uur | ¤12 / ¤10 (R'dam Pas / CJP)
Drie muzikanten, zes handen, 30 vingers en de schoonheid van de gitaar en de piano. Een virtuoze samensmelting van flamenco, jazz, latin en een vleugje klassiek. Vaarzon Morel en Van Ruller speelden al veelvuldig samen. Nu gaan ze een verrassend nieuwe samenwerking aan met Martin Fondse; pianist, componist en arrangeur van o.a. het Metropole Orkest. Martin bespeelt ook de melodica, een kruising tussen bandoneon en harmonica. Gedrieën omarmen zij de muziek van het Zuiden. Spaanse klassieken als Albéniz en Rodrigo, de Italianen Verdi en Puccini inspireren hun virtuoze geesten. I.s.m. Jazz International Rotterdam.

Casa de la Musica: Charanga 214 + Lisi Torres & Eduardo Alfonso
Vrijdag 26 maart | 20.30 uur | ¤10 / ¤8 (R'dam Pas as / CJP)
Deze live salsaserie laat jonge talentvolle studenten van de World Music Academy van het Rotterdams Conservatorium samenspelen met bekende en minder bekende muzikanten. De internationale groep muzikanten van Charanga 214 speelt in deze serie een centrale rol als huisband. Vanavond speelt de huisband Charanga 214 samen met de Cubanen Lisi Torres en Eduardo Alfonso. Samen vormen zij het zangduo van Molotes Piquete, de nieuwe band van Albert 'Molote' Muñoz (voormalige trombonespeler van Bueno Vista Social Club en Afro Cuban Allstars).

Türkü Bar: Rojin
Zondag 28 maart | 16.00 uur | ¤16 / ¤12 (R'dam Pas / CJP)
In de Türkü Bar kun je onder het genot van mezze en een drankje genieten van Turkse volksmuziek in een modern, stedelijk jasje. Naast bekende volksmuzikanten treden aanstormende talenten op, die hun eigen invulling geven aan de volksmuziektraditie. De muziek van Rojin heeft een volks karakter maar op haar meest recente CD Deq Dövme geven de hectische gitaren de songs soms een stevige rockondergrond mee. Rojin schrijft veel nummers zelf maar vertaalde ook werk van Loreena McKennit. Op haar platen zingt ze ook Turks, maar het merendeel is Koerdisch. Maar Rojin is geen purist; net zo makkelijk flirt ze met Indiase muziek op haar laatste CD. Rojin is een eigenzinnig talent dat niet de makkelijkste weg kiest, maar wel succesvol is.

WMDC Specials: Full Moon Concert
Dinsdag 30 maart | 20.30 uur | gratis
De Full Moon concerten zijn maandelijkse vieringen van muziek en andere vormen van kunst over de hele wereld in het WMDC. Studenten van de World Music Academy van het Rotterdams Conservatorium presenteren een variatie van traditionele muziek zoals Indiase en Turkse muziek, latin, flamenco en tango. Maar ook crossculturele projecten, klassieke muziek en jazz komen aan bod. De artiesten creëren op deze avonden samen met het publiek een magische sfeer onder het licht van de volle maan.

Dutch Latin Collective sneak preview: Nueva Manteca - Requiem Para El Mundo
Woensdag 31 maart | 20.30 uur | ¤5



Ingezonden persbericht