Ingezonden persbericht

Zwolle, 18 februari 2010

Voorzitter Thomas á Kempisstichting verzorgt gastcollege voor studenten GH

Wat maakt het leven waard om geleefd te worden? Op die vraag gaat Mariska Schaap, voorzitter van de Stichting Thomas á Kempis, in tijdens een gastcollege voor studenten van de Gereformeerde Hogeschool (GH). De gastles vindt plaats op woensdag 3 maart vanaf 15.00 uur in de Jeruzalemkerk, Windesheimstraat 1 te Zwolle. Belangstellenden zijn van harte welkom om de lezing bij te wonen.

'Navolging van Christus' is het thema van het Studium Generale, een hogeschoolbreed programma voor GH-studenten dat ingaat op vragen als: wat betekent het volgen van Christus voor jou in je beroep, de samenleving van nu en in je persoonlijk leven? Hoe kun je navolger zijn in bijvoorbeeld de politiek, filosofie, of in kunst, cultuur en muziek? Wat wil God je leren? Via colleges van interessante (gast)sprekers, discussie en bezinning zoeken de studenten naar antwoorden op deze vragen. De lezing van Schaap is onderdeel van het Studium Generale.

Diepste geraaktheid
Thomas á Kempis (1380-1471) schreef op de Agnietenberg in Zwolle een boek getiteld 'Navolging van Christus'. Het is bedoeld om jonge monniken op te leiden. Het gaat er bij Thomas á Kempis steeds om dat je je innerlijk afstemt op God en je door Hem laat bewegen. Dat heeft alles te maken met leven vanuit je diepste geraaktheid. In zo'n manier van leven kun je rust vinden, maar je kunt er ook onrustig van worden, omdat je het gevoel kunt krijgen dat je nieuwe wegen in moet slaan. In haar lezing beschrijft Mariska Schaap deze zoektocht naar je diepste geraaktheid, aan de hand van teksten van Thomas á Kempis.

Kunstproject
Aansluitend aan het gastcollege presenteren de Zwolse beeldend kunstenaar Jan Pieter Gootjes en dichter Koos Geerds uit Dalfsen een gezamenlijk kunstproject, dat momenteel te zien is in de aula van de Gereformeerde Hogeschool. Gootjes en Geerds hebben elkaar als gesprekspartners gebruikt in een proces om nieuw werk te maken. Dit heeft geresulteerd in een verbinding van gedichten en beeldende kunst, waarin de kunstenaar en dichter willen laten zien hoe je je - in de lijn van het gedachtegoed van Thomas á Kempis - vanuit je diepste kern kunt uiten.

Meer informatie: www.gh.nl en www.thomasakempiszwolle.nl