International Film Festival Rotterdam

39th International Film Festival Rotterdam
27 januari - 7 februari 2010

PERSBERICHT 1 december 2009

Films uit de VPRO Tiger Awards Competitie naar New York, 3-9 maart 2010

Van 3 tot en met 9 maart 2010 presenteren BAMcinématek en het IFFR 'Rotterdam @ BAM'. Het zevendaagse programma met films uit de VPRO Tiger Awards Competitie van het 39e IFFR is te zien in BAM Rose Cinemas, het filmtheater van de Brooklyn Academy of Music in New York.

De VPRO Tiger Awards Competitie biedt veertien eerste of tweede films de kans mee te dingen naar de drie VPRO Tiger Awards van elk 15.000 Euro. Rotterdam @ BAM omvat een keuze van genomineerden en winnaars uit de competitie van het 39e International Film Festival Rotterdam. De filmmakers zijn bij de vertoningen in New York aanwezig om hun werk te presenteren aan een publiek van reguliere bezoekers en aan filmprofessionals. Op 3 maart wordt Rotterdam @ BAM geopend met een receptie voor genodigden, filmmakers, festivalprogrammeurs en filmprofessionals. De complete filmlijst van Rotterdam @ BAM wordt in januari 2010 bekend gemaakt.

"Rotterdam is een van de meest prestigieuze filmfestivals ter wereld en wij voelen ons in het bijzonder verbonden met hun aandacht voor het ontdekken van nieuw talent en met de presentatie van films die zich buiten de gebaande artistieke paden begeven." zegt Florence Almozini, BAMcinématek Program Director. "Voor het programma dat we in de BAMcinématek gedurende het jaar presenteren," vervolgt Almozini, "proberen we films te vinden die ons publiek verrassen, hun nieuwsgierigheid prikkelen en hun introduceren bij werken die ze elders niet zullen zien. De samenwerking met het IFFR zal ons denk ik helpen dit concept op een nog hoger niveau te brengen en deze visie wereldwijd uit te dragen."

Over het initiatief om films van het IFFR te presenteren aan filmprofessionals in New York zegt Almozini: "De vertoning van een selectie films uit het IFFR in BAMcinématek is een uitgelezen kans voor de filmmakers om vertegenwoordigers van de filmindustrie uit New York productieve te ontmoeten en te praten over elkaars doelstellingen en wensen."

"Wij zijn erg blij met de start van deze prachtige samenwerking met BAMcinématek", zegt Rutger Wolfson, directeur van het IFFR. "Het geeft de filmmakers uit onze VPRO Tiger Awards Competitie de kans hun werk te tonen aan een publiek dat is geïnteresseerd in talentvolle, jonge makers. Tegelijkertijd kunnen zij professionals ontmoeten die wellicht hun films naar nog andere publieken kunnen brengen. Het IFFR heeft een lange en sterke traditie in actieve hulp aan filmmakers. De hoofdsectie Bright Future bestaat geheel uit eerste of tweede films. Ons Hubert Bals Fonds kan filmmakers uit ontwikkelingslanden vanaf de allereerste fase van hun projecten steunen. Onze coproductiemarkt CineMart brengt jonge en ervaren filmmakers in contact met mogelijke cofinanciers. Wij beschouwen de VPRO Tiger Awards Competitie als het hart van het IFFR, waar we ieder jaar de veelbelovendste en interessantste jonge filmtalenten bijeen brengen."

(einde persbericht, zie onder voor toelichting en contactgegevens)



International Film Festival Rotterdam