Ingezonden persbericht


Persbericht: Professionele ruimte in onderwijs,

Werken aan professionele ruimte voor leerkrachten: het begin is daar!

De eerste stappen zijn gezet om de professionele ruimte van leerkrachten een duurzame plaats in het Nederlandse onderwijsbestel te geven. Op centraal niveau vindt in enkele sectoren overleg plaats tussen de sociale partners over dit thema. De regering heeft een wetsvoorstel over de professionele ruimte voor advies naar de Raad van State gestuurd. Op lokaal niveau wachten schoolleiders en leerkrachten niet af. Zij gaan zelf aan de slag. Dit initiatief is een bewijs van een veranderend klimaat in de school waarbij de professionele zeggenschap van de leraar erkenning krijgt.

Het project LeerkrachtAanZet.nl laat op www.leerkrachtaanzet.nl zien hoe je werk kunt maken van eigenaarschap van leerkrachten. Belangrijk doel daarvan is het samenwerken met scholen om vorm en inhoud te geven aan de professionele ruimte. LeerkrachtAanZet.nl is een unieke samenwerking tussen de Verenigde Bijzondere Scholen, de Algemene Onderwijsbond en de Stichting Beroepskwaliteit Leraren en ander onderwijspersoneel.

De eerste conclusies uit het project zijn dat er veel voorbeelden zijn die laten zien hoe de leerkracht aan zet komt, maar dat er op veel scholen nog een lange weg is te gaan. Leerkrachten stellen meer eigenaarschap rondom de inhoud van onderwijs wel op prijs, bijvoorbeeld via themagericht met elkaar werken. Ze nemen nog niet op grote schaal hun professionele ruimte in als het gaat om de professionalisering en organisatie van het primaire proces. Simon Steen, algemeen directeur VBS: "Het is belangrijk dat de leerkracht beseft hoezeer hij/zij van belang is en invloed kan hebben, en vanuit dat bewustzijn samen met anderen meer aan zet komt! De voorbeelden van LeerkrachtAanZet laat zien dat toch goed mogelijk is. Het is belangrijk dat schoolleiders en leerkrachten vanuit het bewustzijn van hun eigen rollen naar andere manieren van samenwerken toegroeien".

Op 3 maart a.s. spreken in Utrecht leerkrachten, schoolleiders en andere betrokkenen verder over het invullen van professionele ruimte in het PO en VO. Enkele scholen zullen daar aansprekende voorbeelden presenteren. De bekende organisatiedeskundige Mathieu Weggeman zal spreken over professionalisering van leerkrachten vanuit algemeen perspectief, en Ad Verbrugge, voorzitter van Beter Onderwijs Nederland en Tineke van der Steen, leerkracht van het jaar 2009-2010 zullen daarop reageren. Via www.leerkrachtaanzet.nl kunnen geĂŻnteresseerden, m.n. leerkrachten en schoolleiders zich opgeven.

Het eerste verslag alsmede nadere info over het project LeerkrachtAanZet kunt u hier vinden.

Noot voor redacties

Noot:

Ingezonden persbericht