Ingezonden persbericht


Debat over inspraak bij stadsontwikkeling nav Model Citizens - Continuum

PERSBERICHT

Model Citizens - Continuum

29 jan t/m 14 mrt 2010

Presentatie & debat

Inspraak bij stadsontwikkeling in verschillende werelddelen

Woensdag 03 Maart SCHUNCK* Cafe - toegang gratis

19.00 - 19.30: presentatie Model Citizens & inleiding debat

19.30 - 20.30: debat

Model Citizens - Continuum is het resultaat van een artist-in-residence periode van de kunstenaars Wouter Osterholt en Elke Uitentuis in de Townhouse Gallery in Cairo. Volgens circulerende geruchten in Cairo is de Egyptische regering van plan om de wijk Antikhana tot een toeristische trekpleister te ontwikkelen. Geïntrigeerd door zowel stedelijke als sociaal-maatschappelijke veranderingen, maar ook door de realisatie van een beeldend kunstproject in een dictatoriale samenleving, trachtten Osterholt en Uitentuis deze ontwikkelingen te visualiseren en kritisch te bevragen.

Inspraakrondes bij stadsontwikkeling

Het organiseren van 'inspraakrondes' tijdens het ontwerpproces van een architect is niet nieuw. Maar Osterholt en Uitentuis zijn in de eerste plaats beeldend kunstenaars, die hun project zijn gestart in een dictatoriale, niet-westerse samenleving en daarmee in staat waren om vragen op te werpen, waaronder: Kan je mensen stimuleren om te participeren in een dictatuur? Of lukt dit niet, omdat de gedachte dat er toch niets kan worden veranderd te pijnlijk is? Hoe bepaal je positie als westerse kunstenaar tegenover niet-westerse burgers in een lokale wijk in Cairo?

Het Model Citizens project wordt in een bredere context geplaatst, door onder andere met kunstenaar Karin Peulen en DUS Architecten (Amsterdam) in discussie te gaan. Het architectenbureau DUS architecten onderzoekt de informele stedenbouw in Istanbul. Karin Peulen realiseerde in samenwerking met de bewoners van de multiculturele MSP wijk een 'pocket park' in Heerlen. Hoe is zij omgegaan met de inspraak van de bewoners? Werden alle doelgroepen bij een inspraakronde betrokken en botste ze tegen cultuurverschillen aan?

Deelnemers aan het debat: Wouter Osterholt, Elke Uitentuis, Birgit de Bruin, Karin Peulen en Hans Vermeulen van DUS architecten

Model citizens - Continuum kwam tot stand in het kader van Made in Mirrors, een duurzaam internationaal samenwerkingsverband, gericht op reflectie op, presentatie van en uitwisseling tussen artistieke praktijken in verschillende regio's in de wereld.




Ingezonden persbericht