Gemeente Coevorden

voor informatiebijeenkomst kunstwerk `Pallisade'

Gemeente Coevorden nodigt inwoners Ossehaar uit voor informatiebijeenkomst kunstwerk `Pallisade'

dinsdag 23 februari 2010

De gemeente Coevorden nodigt inwoners uit de wijk Ossehaar in Coevorden en vertegenwoordigers van de media uit om naar de informatiebijeenkomst over het kunstwerk `Pallisade' van Paul de Kort te komen. Deze bijeenkomst is op woensdag 3 maart 2010 om 20.00 uur in scholengemeenschap De Nieuwe Veste in Coevorden. Paul de Kort heeft zijn ontwerp aangepast en presenteert het definitieve ontwerp.

Het kunstwerk `Pallisade' komt op de heuvel in Ossehaar te liggen. Pallisade is een landmark en uitzichtspunt. Het refereert naar de geschiedenis van Coevorden en geeft informatie over het verloop van de seizoenen en de jaarlijkse verschuiving van de zon langs de hemel. Daarom heeft de gemeente contact gezocht met scholengemeenschap De Nieuwe Veste. Het kunstwerk wordt onder meer gebruikt in natuurkundelessen.

Sociale functie
Pallisade heeft ook een sociale functie. Bovenop de heuvel komen twee lijnen samen, één lijn wordt gevormd door een rechte sloot die in zuidelijke richting loopt, de andere lijn is de As van Ossehaar. Die as markeert vier datums waarop de zon opkomt of ondergaat op die plek aan de horizon waarnaar de As van Ossehaar verwijst. Uit berekeningen blijkt dat de zon op 6 mei en 6 augustus in het verlengde van de as opkomt en op 8 november en 3 februari gaat de zon in het verlengde van de as onder. Zo verdeelt de As van Ossehaar het jaar in vier kwartalen die zijn verschoven ten opzichte van de normale kalender. Vier dagen markeren de start van elk kwartaal. Deze datums kunnen aanleidingen zijn voor de planning van evenementen in de buurt. Pallisade is ook een plek waar buurtbewoners kunnen genieten van de zonsopkomst.

Stemmen
Inwoners uit de wijk Ossehaar konden in juni 2009 stemmen over welk kunstwerk er in hun wijk moest komen. Het kunstwerk `Pallisade' van Paul de Kort heeft gewonnen. Het kunstwerk wordt medio 2010 onthuld.

Website
Kijk voor meer informatie op de website www.ossehaar.nl en op de website

www.pauldekort.nl.