NCRV

Achter de voordeur

Matthijs de Bruijn

Wist u dat uw buurman hielp bij de ramp in Enschede?

Woensdag 3 maart 2010
19.55 uur, Nederland 2

In de NCRV-serie Achter de voordeur worden willekeurige Nederlandse straten bezocht en kijken Nederlanders weer binnen bij hun buren. Hierdoor worden gaandeweg allerlei vooroordelen en aannames over elkaar ontzenuwd. Centraal staan de authentieke en soms heftige verhalen, die onverwacht achter een willekeurige voordeur schuil blijken te gaan en die zowel de betreffende straatgenoot als de kijker écht raken.

In deze aflevering het verhaal van voormalig brandweerman John van Aart. Hij en zijn vrouw Ina wonen al dertig jaar in de dezelfde straat in Enschede. Toen John tijdens een verregende vakantie in Frankrijk op 13 mei 2000 op de camping zijn wereldontvanger aanzette, hoorde hij op het nieuws over de vuurwerkramp in de wijk Roombeek in Enschede. John reed zo snel als het kon terug naar Nederland om zijn collegaâs te helpen. Desondanks blijft hij het moeilijk vinden dat hij er uitgerekend die dag niet meteen bij was. Nu geeft hij als vrijwilliger rondleidingen door het getroffen gebied. Twee straatgenoten die bij John binnen kijken horen zijn verborgen verhaal.

Ammie Alarm is een actieve vrouw van 77 jaar, die al ruim veertig jaar in dezelfde straat in Meppel woont. Haar man overleed negen jaar geleden en Ammie had hem zo lang het nog kon thuis verzorgd. Na het verlies van haar man viel Ammie in een zwart gat, want ze deden altijd alles samen. Inmiddels heeft ze de draad weer opgepakt en probeert ze met volle teugen van het leven te genieten. Ammie bezoekt regelmatig het Leger des Heils voor een kop koffie of de vijftig plus club. Desondanks merkt ze dat ze haar man soms vreselijk mist. Alleen is toch maar alleen.

De buren krijgen een kijkje in het leven van hun buurvrouw die zo dichtbij woont en kunnen ook hun beeld van het Leger des Heils bijstellen.

Deze afleveirng werd eerder uitgezonden in september 2009.