Brabantse Ontwikkelings Maatschappij


PERSBERICHT

Tilburg, 1 maart 2010

Europese topfaciliteiten openen deuren voor Brabants MKB

Brabantse mkb'ers in de human health sector kunnen binnenkort gebruik maken van internationale onderzoeksfaciliteiten. Bedrijven en onderzoekscentra in de regio's Nederland, België, Engeland, Duitsland en Denemarken werken samen en stellen hun topfaciliteiten beschikbaar. Onder de naam FASILIS (Facility Sharing in Life Sciences) gaat een internationaal pilot project van start.

Bedrijven die zich bezig houden met productontwikkeling op het gebied van gezondheid hebben steeds vaker specialistische apparatuur nodig om te kunnen innoveren. Apparatuur die vaak te duur is om zelf aan te schaffen. Deze apparatuur is wel in de laboratoria van multinationals en universiteiten aanwezig, maar is dan weer slecht toegankelijk voor andere bedrijven. Bovendien zijn echte topfaciliteiten dun gezaaid: niet alles is in één regio of in één land aanwezig. Door internationaal verbindingen te leggen komt er een brede waaier van mogelijkheden beschikbaar voor onze bedrijven.

Zes toonaangevende life sciences regio's in Nederland (Noord-Brabant en Gelderland), België, Engeland, Duitsland en Denemarken hebben daarom de handen ineen geslagen. Vouchers geven bedrijven de mogelijkheid om dit jaar heel concreet gebruik te gaan maken van Europese top faciliteiten in één van de andere regio's. Elke regio deelt 15 vouchers uit aan de beste projectaanvragen. Voor Denemarken zijn dit 7 vouchers. Het unieke aan dit project is dat grenzen wegvallen tussen kleinere bedrijven in Brabant en toonaangevende laboratoria en proeffabrieken in Oxford, Kopenhagen, Luik en Stuttgart. Met als gevolg dat deze bedrijven, die het in deze crisistijd extra moeilijk hebben, kunnen blijven innoveren en groeien.

Matchmaking
Op 3 maart vindt in Thorn een vergadering van LifeTecZone plaats, het netwerk van life sciences bedrijven in Brabant en Limburg. Tijdens deze vergadering wordt meer informatie gegeven over het Europese FASILIS project. Een tweetal toonaangevende Europese Life Sciences clusters (Oxford regio en Medicon Valley) zullen zich presenteren. Het event vindt plaats aan de vooravond van de openstelling van een tender voor internationale vouchers. Bedrijven die het event willen bijwonen kunnen zich aanmelden via www.lifeteczone.com

De vouchers
Op 10 maart gaat de oproep voor voucher projecten open. Brabantse bedrijven kunnen tussen 10 maart en 21 mei projectaanvragen indienen om kans te maken op een voucher dat hen direct toegang geeft tot de internationale faciliteiten.

FASILIS
De N.V. Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) is initiatiefnemer en projectleider van FASILIS. Het project maakt onderdeel uit van het Interreg-IVB programma voor Noordwest-Europa van de Europese Commissie en wordt gefinancierd door de Europese Commissie en regionale partners waaronder de provincie Noord-Brabant. FASILIS was het best beoordeelde project in de derde ronde van het Europese interreg programma voor Noordwest-Europa en wordt door de Europee Commissie gezien als een schoolvoorbeeld van het nut van internationale economische samenwerking: grenzen worden echt geslecht.

Meer informatie over FASILIS en over de vouchers is te vinden op www.fasilis.eu.