Gemeente Stein


Informatie hondenbeleid (borden verboden te poepen)

Diverse bewoners vragen de gemeente om bordjes met daarop aangegeven verboden te poepen voor honden in de gemeente te plaatsen. Deze borden worden echter niet door de gemeente geplaatst. Daar waar nog dergelijke oude bordjes in de gemeente staan worden deze zelfs verwijderd.

Sinds de invoering van het nieuwe hondenbeleid in 2005 is de eigenaar of houder van een hond verplicht ervoor te zorgen dat die hond zich niet van uitwerpselen ontdoet.
Dit is een algemene regel die overal geld binnen de bebouwde kom en op voet- en fietspaden buiten de bebouwde kom. Het instellen van een algemene regel maakt het plaatsen van borden op specifieke plekken overbodig.

De strafbaarheid wegens overtreding van dit gebod wordt overigens opgeheven indien de eigenaar of houder van de hond er zorg voor draagt dat de uitwerpselen onmiddellijk worden verwijderd. Dit verwijderen kan middels een schepje of zakje. De uitwerpselen kunnen vervolgens gedeponeerd worden in het dichtstbijzijnde hondenpoepbak.

Als u de uitwerpselen van uw hond niet opruimt riskeert u een boete, die door de politie of opsporingsambtenaar wordt uitgeschreven.

Het weghalen van de bordjes past ook prima in het landelijk beleid in het streven om het aantal borden in de openbare ruimte te verminderen. Dit ter voorkoming van wildgroei aan borden in de openbare ruimte. Ook de gemeente Stein volgt dit beleid.

Meer informatie over het gemeentelijk hondenbeleid kunt u vinden op de gemeentelijke website www.gemeentestein.nl onder het menu milieu en afval submenu hondenbeleid.