Ministerie van Economische Zaken

EU sluit handelsakkoord met Peru en Colombia


2 maart 2010 | nieuwsbericht

De Europese Unie heeft op 1 maart 2010 de onderhandelingen met Peru en Colombia afgerond over een vrijhandelsakkoord. Tijdens de laatste onderhandelingsronde in Brussel werd overeenstemming bereikt over de wijze waarop bilaterale handel en investeringen in de toekomst plaatsvinden.

In het akkoord zijn handel in goederen, diensten en investeringen opgenomen. De overeenkomst biedt daarmee mogelijkheden voor de economische ontwikkeling van beide regio's. De handel in producten uit de industrie en de visserij worden volledig vrijgemaakt. Het akkoord houdt rekening met het verschil in ontwikkeling tussen de verschillende verdragspartijen. De beide Andes-landen krijgen daarom meer tijd om het akkoord uit te voeren dan de Europese Unie. Peru zal in eerste instantie tachtig procent van de industriële markt openen en Colombia vijfenzestig procent. Op het gebied van landbouw blijven aan beide kanten voor bepaalde gevoelige producten wel tarieven en quota bestaan, zoals bijvoorbeeld op suiker omwille van de Europese industrie.

Nederlandse producenten krijgen met het nieuwe handelsakkoord betere mogelijkheid voor handel en investeringen in Peru en Colombia. De overeenkomst biedt volop mogelijkheden voor dienstverleners in bijvoorbeeld de telecomsector of de zakelijke dienstverlening. De wederzijds verbeterde markttoegang wordt aangevuld met regels die de omgangsvormen voor het zakendoen regelen. Er zijn goede afspraken gemaakt over bescherming van het intellectueel eigendom en mededinging. Ook voorziet het akkoord in een samenwerkingshoofdstuk gericht op de bevordering van het concurrentievermogen en innovatie, modernisering van de productie, het vergemakkelijken van de handel en de overdracht van technologie tussen de partijen.

Een basisprincipe van de overeenkomst is de inzet van de partijen bij de eerbiediging van de mensenrechten en de ontwikkeling van een duurzame economie. De bescherming en de bevordering van de arbeids-en milieunormen vormen daarbij de basis.

De Europese Unie onderhandelt namens de lidstaten over bilaterale handelsakkoorden. Deze akkoorden bestaan naast de onderhandelingen binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Ze bevatten echter verdergaande afspraken over de afschaffing van invoertarieven en door het vastleggen van regels over bijvoorbeeld investeringen, non-tarifaire belemmeringen, mededinging en de handhaving van intellectuele eigendomsrechten. Naast het akkoord met Peru en Colombia, is er onlangs ook een akkoord gesloten met Zuid-Korea. Momenteel lopen er ook onderhandelingen met onder andere Canada, India, Rusland en Singapore.