Raad van State


woensdag 3 maart 2010
10.15 uur
Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

11.00 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend voor het woningbouwproject Beinum-west fase
1 in de gemeente Doesburg. Omdat de woningen dichtbij het beschermde natuurgebied 'Uiterwaarden IJssel' worden gebouwd, is een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet nodig. Een aantal inwoners uit Doesburg, de 'Stichting tot behoud van de Stadsweiden in Beinum-west' en de Gelderse milieufederatie verzetten zich tegen de vergunning. Volgens hen is een nieuwe woonwijk niet nodig. Ook vinden ze dat het provinciebestuur een zogeheten 'passende beoordeling' had moeten maken, waarin de gevolgen van de bouw van de woonwijk voor het natuurgebied worden onderzocht. De inwoners en de milieuorganisaties vrezen vooral voor nadelige effecten voor de vogels in het natuurgebied. Daarom komen zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200904881/1)

11.00 uur

Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad om het gebruik van de pleinen bij de nieuwe locatie van het NS-station Krommenie-Assendelft te gedogen. Ook gedoogt het gemeentebestuur de bouw van een technische ruimte op die locatie. Het gedoogbesluit is nodig omdat het bestemmingsplan het gebruik van de pleinen door de NS nog niet toestaat. De NS wil de gronden alvast gebruiken om de verplaatsing van het NS-station voor te bereiden. Een man die tegenover de nieuwe locatie van het station woont, is het hier niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij is bang voor lichtoverlast van het passerende verkeer. Volgens hem moet de NS tot het moment van de verplaatsing gebruik maken van het oude station. De rechtbank in Haarlem heeft in september 2009 een eerder beroep van de man tegen het gedoogbesluit ongegrond verklaard. (zaaknummer 200907932/1)

13.15 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Fryslân heeft verleend voor het beroepsmatig vissen in het IJsselmeer. Een man uit Volendam had om de vergunning gevraagd. Hij wil met staande netten vissen in het IJsselmeer. Omdat het IJsselmeer een beschermd natuurgebied is, heeft hij hiervoor een vergunning nodig op grond van de Natuurbeschermingswet. De man is het niet eens met de strenge voorschriften van de vergunning en daarom komt hij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zo is in de voorschriften bepaald dat het provinciebestuur de man nadere aanwijzingen kan geven. De man vindt dat hij daardoor niet weet waar hij aan toe is. Ook is hij het niet eens met de eis dat hij gekleurde vlaggen op de netten moet bevestigen ter bescherming van de vogels. (zaaknummer 200901224/1)